Изложба в музея разказва за книгите и книжовните средища през вековете у нас

Снимки: Исторически музей
Снимки: Исторически музей
Историческият музей-Благоевград подреди изложбата "В началота бе словото... Книгата през вековете“, посветена на българската азбука, просвета, култура и на славянската книжовност. В нея намират място българските средновековни книжовни школи с някои от по-известните им представители. Илюстрирани са манастирите като книжовни средища. Важно място е отделено на развитието на възрожденската просвета и духовност, като е обърнато внимание на български учители и техни произведения от историко-географската област Македония през ХIХ в.
 
Тематичната линия продължава с утвърждаването на следосвобожденската ни литература и изявите на първите жени писателки у нас. Представена е периодиката и традициите в учебникарството. За изготвянето на фотодокументалната експозиция са използвани интернет-източници, както и материали от фонда на Регионален исторически музей-Благоевград.
 
Акцент в изложбата е едно Свещено Евангелие, отпечатано в Москва през 1859 г. с висока художествена стойност и ценни учебници от ХIХ в. Интерес представляват печатни издания от фонда на музея, посветени на български средновековни, възрожденски и свързани с новата ни история просветители, книжовници и писатели. Представени са братята Кирил и Методий и Климент Охридски. Важно място заемат възрожденските будители Неофит Рилски, Петър Берон, Васил Априлов, Георги Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев. Не са пропуснати просветителите от Македония братя Миладинови, Григор Пърличев и Арсени Костенцев. Новата българска литература е илюстрирана от Пейо Яворов, Пенчо Славейков и Иван Вазов.
 
По-голяма част от книгите са били част от библиотеката на Солунската българска мъжка гимназия и са подарени на музея. Някои от тях датират още от Солунския й период, а други са използвани след като училището се мести в Горна Джумая.
 
Днес, навръх празника 24 май, Регионалният исторически музей показва книгата на Тодор Станков „Празднуването деня на Св.Св. Кирилъ и Методий въ турско време въ Македония /спомени и преживелици/ съ повече отъ 30/ 35 хубави илюстрации“. Отпечатана е в Печатарска кооперация „Едисонъ“ – София, през 1932 г., в обем от 32 страници. Изданието е одобрено от Министерството на народната просвета със заповед № 15096 от 19.05.1932 г. „за учащата се младеж, библиотеките и читалищата“. Цената на книгата е 10 лв., а както е отбелязано в нея, подвързана е 25 лв.
 
Постъпва в музея през 1980 г. като част от огромното книжно богатство, предоставено от Стоян Нейков от София. Първоначалното състояние на книгата не е добро, но след извършена реставрация и консервация тя е приведена в необходимото за ползване и експониране положение.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини