Ще помогне ли Фонд „Култура” на местния бизнес в Благоевград?

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

Фонд „Култура“ в Община Благоевград е с нов приоритет - развитие на местния бизнес. Това бе съобщено днес. От 20-и май стартира кандидатстването и набирането на проектопредложения. Само преди няколко дни стана ясно, че одобрени проекти по Фонд "Култура" втора година не могат да бъдат реализирани, тъй като не получават финансиране от Община Благоевград. За това сигнализираха Бранимир Митов, Иван Кацарски, Стоян Реджов, Надежда Червенкова и още няколко благоевградчани, които искат да правят култура именно в родния си град.

Тяхната реакция бе провокирана от намерението на кметската администрация да стартира трета сесия за набиране на проектни предложения, като тяхното финансиране ще бъде гарантирано от бюджета. Това се случи, след като предишният заместник-кмет по културата Василиса Павлова с размах закри фонда, без да я е грижа за всички онези ентусиасти, които години наред правят редица музикални и културни събития тук и поддържат усещането, че Благоевград не е чак такава провинция, каквато напоследък всички си мислим.

Сега новият заместник-кмет Пролет Трифонова възстанови въпросния фонд "Култура" и покани дружества и неправителствени организации да подадат свои проектни предложения.

В срок от един месец желаещите да кандидатстват с проекти по фонд „Култура“ ще имат възможността да го направят въз основа на критериите, приети от експертния съвет към фонд „Култура“.

На сесията на експертния съвет бе взето решение за актуализация на одобрените проекти от втората сесия на 2019 година и за ново кандидатстване в новата сесия. Обсъдиха се определянето на срокове за кандидатстване и общата крайна сума, като членовете решиха, че срокът за кандидатстване ще бъде в рамките на един месец и документите ще бъдат разглеждани в рамките на 10 дни.

Взе се решение финансирането от Община Благоевград да е в размер до 10 000 лева и бе прието, че процентът минимум самоучастие (самофинансиране) на кандидатите е 10%. Бяха гласувани критериите за оценка и критерии за кандидатите:

- Местна уседналост на лицата, има се предвид, че приоритет ще имат местните юридически и физически лица;

- Реалистичност на бюджета;

- Подробен финансов план;

- Обществена значимост на проекта;

- Създаване и развитие на публики;

- Интегриране на малцинствата и включване на лица с увреждания;

- Визуализация и дигитализация на проекта.

Скалата на оценяване на проектите ще варира от 0 до 10 точки, минимум точки за допускане на кандидата за класиране – 36, максимален брой точки, които може да получи един проект – 70 точки.

Експертният съвет утвърди формуляр за кандидатстване и бе определен крайният срок за реализация на проектите, който ще бъде до края на календарната година, 31.12.2021 г.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини