Кметът на Банско Иван Кадев отчете свършеното през пандемичната 2020 година

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Кметът на Банско Иван Кадев представи на днешната сесия годишния доклад за наблюдение изпълнението на Общински план за развитие 2014-2021 г. за 2020 г. и Годишен отчет за изпълнение през 2020 г. на Програмата за управление на Община Банско за мандат 2019-2023 г.

"Необичайна и много различна, 2020 г. остана белязана със знака на пандемията COVID-19. Година, която подчини живота ни на коронавируса и нанесе непредвидени последствия върху всички сектори на обществения живот. Обявеното извънредно положение в страната, карантинирането на град Банско и впоследствие – извънредната епидемична обстановка за страната, наложиха и в управленската ни програма да се пренаредят приоритетите. На първо място трябва да се изтъкне работата в социалната сфера и здравеопазването. Доколкото това беше в нашите възможности, бяхме в помощ на личните лекари и спешната медицинска помощ и най-вече – на жителите на общината. Още в началото на пандемията беше сформиран кризисен щаб и открити горещи телефони. Служителите на Заведения за социални услуги бяха непрекъснато на разположение на гражданите, които имаха нужда от помощ. Изхранвахме над 350 лица, посещавахме нуждаещи се хора и оказвахме, понякога дори и само психическа, подкрепа. Проектите “Топъл обяд” и “Патронажна грижа” обхванаха голяма част от нуждаещите се, допълнително помогнахме с общински средства за справяне с извънредната ситуация", докладва Кадев.

Той призна, че в тази обстановка бизнесът и въобще целият обществен живот се сблъскаха с проблеми.

"Доволни сме, че всички училища успяха да се пригодят много бързо към новите начини на обучение и образователният процес да продължи без проблеми, макар и по различен начин. Грижата ни за децата и подрастващите не е преставала през цялата година. Опитахме се да облекчим бизнеса с освобождаване от някои такси, доколкото това беше възможно. Вие всички сте участници в този процес и няма да повтарям взетите съвместно решения. Успяхме да спасим лятната културна програма, доколкото противоепидемичните изисквания ни позволиха и по този начин да има глътка въздух за туристическия бизнес в общината. Наясно сме, че той е водещ за местното население и затова продължаваме да полагаме усилия за неговото съживяване", допълни кметът.

Според думите му, кметската администрация е изпълнила не малка инвестиционна програма, с което поддържа доброто състояние на цялата община. Рехабилитирани са улиците “България”, “Цар Симеон”, “Глазне”, включително по тази улица беше изградена и разделна канализация. В град Добринище се рехабилитираха улиците “Първи май”, “Яне Сандански” и “Христо Ботев”. Изцяло се изгради и улица “Найден Геров” в Банско. Изпълниха се проектите за енергийна ефективност на три сгради – кметство Места, кметство Добринище и общинската сграда на ул. “Патриарх Евтимий”. Изгради се спортната площадка в ПЛТГ и изцяло се поднови спортната площадка на улица “България”.

Извършиха се ремонтни дейности на всички детски площадки в града и на много улици в общината. Повечето от средствата, вложени в инфраструктурни проекти, бяха осигурени от Оперативните програми. За настоящата година също са осигурени средства, с които да се изпълни сериозна инвестиционна програма.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини