Очакват се решения за имунизацията с АстраЗенека

Очакват се решения за имунизацията с АстраЗенека
Снимка: Pixabay.com

Нови въпросителни около ваксината на AstraZeneca! Възможно е да се вземе решение тя да се прилага само на хора над 60 години. Решението ще бъде взето в следващите дни. От него ще зависи, какво ще се случи с хората, които вече са получили първа доза, както и тези, които искат и втора.

В същото време ваксинацията в така наречените „зелени коридори”, поне до май, ще продължи само с тази ваксина.

До края на седмицата няколко експертни съвета ще трябва да дадат становище как ще се продължи с ваксинацията с препарата на AstraZeneca за лица под 60 години, обяви здравният министър Костадин Ангелов.

До запитването се е стигнало след писмо на министъра на здравеопазването на Португалия. В него той настоява, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи използването на препарата за лица под 60 г.

Ако обаче се стигне до този вариант, това реално означава, че ваксинацията у нас почти спира. В момента РНК ваксини се поставят само по отделните фази, но не и в „зелените коридори”. Така масово хора могат да се ваксинират само с AstraZeneca.

В пунктовете за ваксинация в страната, с малки изключения, има само от ваксината на AstraZeneca. Ако тя бъде изтеглена, какъвто е единият от възможните сценарии, то ваксинацията реално спира. Интересът към Оксфордската ваксина обаче и сега е слаб, призна здравният министър.

„Интересът към AstraZeneca е спаднал до минимум. Единици са хората, които искат да си я поставят. Ваксините ще бъдат изтеглени, ако няма никакъв интерес към тях", обясни още здравният министър. Той отново увери, че ваксината е проверена и ефикасна.

Ако страната ни последва примера на други европейски държави и забрани ваксинацията с AstraZeneca на хората под 60 години, остава под въпрос – как ще се процедира с онези, които вече имат първа игла. От министерството все още нямат отговор.

„Ще дадем ясен отговор какво да направят с втората доза – дали да е ваксина на основата на информационна РНК, или да е от новата векторна ваксина на Janssen. Ще обсъдим и дали да удовлетворим желанието на онези, които искат да си поставят втора доза AstraZeneca, ако ваксината бъде спряна на територията на страната за съответната възрастова група”, каза Ангелов. Избор на ваксини ще има от месец май. Дотогава запазените часове през Информационната система може да отпаднат. 

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини