Социолози: Седем партии влизат в новия парламент! Дали ще има правителство? А дано, ама надали

Социолози: Седем партии влизат в новия парламент! Дали ще има правителство? А дано, ама надали

Седем партии влизат в 45-ото Народно събрание. Това сочат данните от exit poll на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд”, оповестени веднага след края на изборния ден. Според „Галъп” ГЕРБ печели вота с 25,0%. Втора политическа сила е партия „Има такъв народ” с 17,1%. Третото място избирателите са отредили на БСП - 16,7%. Четвърти остават „Демократична България” с 10,5% от гласовете, а веднага след тях се нарежда ДПС с 10,2 на сто. Останалите формации, които преминават бариерата за влизане в парламента, са „Изправи се! Мутри вън!” и ВМРО. Те са получили подкрепата съответно на 5,0% и 4,7% от гласоподавателите, сочат прогнозните резултати на „Галъп“.

Според първоначалните данни на агенция „Тренд” партията на Бойко Борисов събира най-голям процент от вота на българите - 25,1%. Следва БСП с 16,5%. На трета позиция се нарежда формацията на Слави Трифонов с 16,2%. Четвърти са ДПС с 10%. Петото място според exit poll-а е за „Демократична България”, която събира 9,4% от гласовете. Шеста и седма политическа сила са „Изправи се! Мутри вън!” и ВМРО. Те печелят съответно 4,8% и 4,5% от бюлетините.

Резултатите най-вероятно ще са такива, проблемът обаче е има ли решения за съставяне на правителство. Сметките сочат, че това е почти невъзможно, като се има предвид заевиното от лидерите на въпросните седем партии преди парламентарните избори. Нито ГЕРБ има с кого да докара бройката на депутати до 121, нито пък БСП ще успее да направи това, след като лидерът на „Има такъв народ” – Слави Трифонов, заяви ,че няма да се коалира със социалистите. Има и вариант всички пет партии, без ГЕРБ и БСП, да се обединят, но пък тук препъни камъкът е отново нетърпимостта между някои от политическите формации. Така че засега изглежда мисия невъзможна да се състави правителство. Но нищо не се знае. Всеки си има цена. За нас, избирателите, обаче е много важно да не станем свидетели на поредните безпринципни коалиции само и само в името на властта. И накрая обикновените хора да платят сметката на политическите метаморфози и интереси.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини