Прокуратурата разследва купуване на гласове в Мосомище и Господинци

Прокуратурата разследва купуване на гласове в Мосомище и Господинци

Прокуратурата работи по два конкретни сигнала за купуване на гласове в гоцеделчевските села Мосомище и Господинци. Сигнализирано е, че се плаща на избиратели да гласуват за водеща политическа сила. Сигналите се проверяват от РИК и държавното обвинение, съобщи на брифинг по обяд зам.-председателят на РИК-Благоевград – Йордан Симонски.  

От други три села в Благоевградска област има сигнали за това, че кметовете на населените места агитират за определени политически партии и личности. Става дума за селата Дебрене, община Сандански, село Годлево, община Разлог, и село Марикостиново, община Петрич.

Сигналът от село Годлево вече е проверен, като според председателя на Секционната избирателна комисия подадената информация не кореспондира с истината. Другите два сигнала се проверяват в момента.

Също водеща политическа сила у нас е подала сигнал за това, че в секция № 38 членове на СИК са в съвместно съжителство, като според правилата същите нямат право да са в една комисия. Подобен сигнал има и от село Плетена, общ. Сатовча, където е установено, че общински съветник е член на СИК, което е против правилата.

Сигнал е подаден и във връзка със секция в село Баня. Политическата партия, сезирала РИК – Благоевград, твърди, че служител на МВР, който има ангажимент по охраняване на секцията, я е напуснал около 10 часа, без да има основателна причина за това.

По още два сигнала за нарушения работят от Районната избирателна комисия. Те са свързани с разлепени агитационни материали до училища в Благоевград за кандидат за народен представил. Единият сигнал вече е проверен. Установено е, че плакатите до 2-ро училище са премахнати. Другият сигнал се проверява.

Във връзка с противоепидемичните мерки също има подадени сигнали. Граждани са сигнализирали, че членове на СИК-ове не носят маски, покриващи носа и устата. Граждани също си позволяват да влезнат без маска, поставена на лицето.
По отношение машинното гласуване, то към момента единствено проблем е отчетен в секция № 77 в Благоевград. Там машинното гласуване е прекратено, поради технически проблем, който няма как да бъде отстранен. Осигурени са достатъчно бюлетини.

Избирателната активност в Благоевградска област до 12.00 часа е 17.22 %. Най-ниска е избирателната активност в областния център Благоевград – само 11. В останалите общини процентите са както следва: Белица – 27.64; Гоце Делчев – 18.44; Гърмен – 18.78; Кресна – 28.03; Петрич – 14.60; Разлог – 24.45; Сандански – 18.94; Сатовча – 16.03; Симитли – 26.39; Струмяни – 24.29; Хаджидимово – 23.00 и Якоруда – 20.78.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини