Измамници предлагат 1 милиард фалшиви ваксини

Измамници предлагат 1 милиард фалшиви ваксини
Снимка: Pixabay.com

Измамници се опитват да правят пари с ваксини менте. Съмнителни посредници са предложили на отделните правителства в Европейския съюз общо около 1 милиард несъществуващи дози ваксини срещу КОВИД-19. Стойността на „стоката” е близо 14 милиарда евро. Това съобщи европейската служба за борба с измамите, цитирана от Ройтерс и БТА.

Подобни посредници искат предплати и не дават никакви уточнения как ще се осъществят доставките, каза Виле Итала, шеф на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, и подчерта, че фармацевтичните компании настояват да продават директно на правителствата.

"Доста е масово. Изпращат оферта, която е недействителна. Но всъщност от това, което сме видели до момента, зад нея не стоят никакви реални ваксини", добави той.

Разследваните от ОЛАФ схеми идват както от професионални престъпници, така и от отделни опортюнисти, навързани в дълги вериги от посредници, които често пъти водят извън ЕС, каза Итала.

В Италия властите заявиха, че разследват предложение за ковид ваксини, направено от неназовани посредници на областните власти във Венето на фона на предупрежденията за все повече измами с ваксини.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини