Спипаха бракониери, убили дива коза в Национален парк "Рила"

Снимки: Парк
Снимки: Парк "Рила"

Спипаха бракониери на диви кози в Национален парк „Рила“.

На 30 юни, по време дневния обход, служители от охраната в парковия участък в Белица забелязали с бинокъл, че двама мъже дерат животно, непосредствено под Ангелов връх.

Веднага е мобилизирана охраната от парковите участъци в Благоевград и Дупница, както и полицейски служители от РУ на МВР – Разлог и Рила. Сформирани са постове от входно-изходните места по посока на мястото на нарушението.

При проследяване на бракониерите в местността „Голямото седло“ се присъединил и трети човек, като всички тръгнали към Илийна река.

Установена е самоличността на един от участниците – жител на с. Крайници, община Дупница, в чийто високопроходим автомобил имало 5 калъфа за пушки.

Лицето е свалено от полицейските служители за изясняване на подробностите около случая. Оказало се, че е ловец и при опит да бъде проверено оръжието му в касата в жилището, той избягал и изключил телефона си, с което осуетил полицейското разследване.

На терена до първия джип е установен друг автомобил, който също се оказал на ловец, родственик на избягалия от полицията.

Този джип е свален в ранния следобед на 1 юли. След установяване на собственика му от полицията е направена проверка на касата в жилището му и е установено, че е заключена и запечатана, но не може да бъде отваряна в негово отсъствие. На 1 юли в негово присъствие е била проверена и се оказало, че оръжието, което му се води е в наличност.

В края на деня на 30 юни 2016 г. всички паркови служители се събрали в местността Бричебор, за да контролират движението на моторни превозни средства за и от Илийна река.

В 19 часа пристигнал лек автомобил с двама души, които след кратък престой си тръгнали.

През нощта на 1 юли, между 0, 30 и 1 ч. лекият автомобил със същите лица и още трима са задържани от патрула на РУ на МВР в гр. Рила. Снета е самоличността на пътниците и към момента продължава полицейското разследване.

Нарушението е убит защитен вид от Закона за биологичното разнообразие –  дива коза на около 3 години, видно от намерените на терен кожа и вътрешности на дивото животно. Съгласно Закона за защитените територии, ловуването в Националните паркове е забранено, а на основание Плана за управление на Национален парк „Рила“ е въведена допълнителна забрана за безпокоене, убиване, улавяне, проследяване и нараняване на диви животни за цялата територията на националния парк.

Дивата коза е символ на Националния парк „Рила“ поради наличието на най-голямата популация у нас. Местообитанията й се намират предимно в субалпийския и алпийския пояс. Числеността на рилската дива коза през последните години нарасна неколкократно, поради засилената контролно-охранителна дейност и намаляване на бракониерските набези.

Гражданите могат да подават сигнали за нерегламентирани дейности в Националния парк „Рила“ и резерват „Риломанастирска гора“ на телефони: 0884 111 400; 0887 997 770; 0884 111467; 0884 111 407; 0884 111 410.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини