Съдът отказа регистрация на ДОСТ

Снимка: news.bnt.bg
Снимка: news.bnt.bg

Софийският градски съд е отказал регистрацията на партия ДОСТ, съобщава Mediapool.

Основният мотив на магистратите е, че ДОСТ е дума от турски произход и затова бъдещата партия щяла да бъде етническа. Съдът допълва виждането си с извадка от тълковния речник, според който ДОСТ означава “приятел“ на турски. Магистратите не отчитат факта, че ДОСТ всъщност е вписана в устава на партията като абревиатура и означава “Демократи за отговорност, толерантност и солидарност“.

Друг мотив на съда да откаже регистрацията е, че по голямата част от вписаните като учредители български граждани са от турски етнически произход. Съдът не отчита, че същото е положението с други две партии – ДПС и НПСД.

Определението на градския съд може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Още в началото на юни лидерът на ДОСТ Лютви Местан обясни проблеми с регистрацията с това, че с намесата на “евразийските сили". Той се оплака от политически натиск върху съдебния състав, посочвайки за негови автори крайните националистически партии, ДПС и БСП, пише Сега.

Причината за оказваните спънки пред регистрацията на ДОСТ била нейната "радикална евроатлантическа ориентация".

Преди окончателно да откаже регистрацията на ДОСТ Софийският градски съд поиска от нейните учредители да обяснят редица обстоятелства около устава й, както и да променят една дума от него. Претенциите на съда още преди месец и половина изглеждаха необичайни и граничеха със заяждане на дребно.
Мотивите за окончателния отказ от регистрация са всъщност доста различни от предишните искания на съда по делото. Преди да постанови окончателното решение съдия Илиева спря процеса по регистрация и настоя ДОСТ да представи устав, в който думата "установяване" да се заменени с думата "утвърждаване" или някоя друга.

Въпросната дума е поставена в контекста на клишираната политическа декларация за "безусловно установяване на чувство за национална отговорност".
Съдийката искаше от ДОСТ да изброи дословно кои точно са "реформаторските сили" в българското общество, които партията иска да "отприщи". И още - да посочи конкретните способи, с които ще се "осигури независимостта на българските медии от олигархични обръчи".
Съдия Лилия Илиева настояваше за обяснение кои са "решителните и всеобхватни реформи в съдебната власт", които ДОСТ смята да извърши.

Съдът поиска още ДОСТ да представи в оригинал всички 9180 заявления за членство в партията, непризнавайки нотариално заверените копия, което също беше много необичайно, припомня Mediapool.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. ататюрк
    Правилно решение. Тия родоотстъпници точно това заслужават
  2. само ДПС
    само ДПС
  3. аз
    Кремълския диктатор и истанбулския султан си оправиха отношенията, достовете не са нужни
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини