Няма инфлуенца по птиците в Пиринско, засега

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Към момента на територията на област Благоевград няма заболели птици от инфлуенца, но същевременно остава опасността от появата и разпространението на заболяването. Областна дирекция по безопасност на храните-Благоевград, съвместно с орнитоложките дружества, националните ловни сдружения, държавни горски предприятия и регионалните дирекции по горите, ще следят за болни или умрели мигриращи или синатропни птици. Идеята е създаване на своевременна организация за откриване, контрол и недопускане разпространението на болестта

Същевременно ще се вземат и изпращат проби от възприемчиви видове диви птици. Това стана ясно на заседание на Епизоотичната комисия, свикано от областния управител Бисер Михайлов след установените огнища на птичи грип в Плевенско. 

Предвижда се провеждане на информационни кампании за собствениците на домашни птици и ловците за спазване на необходимите мерки за биосигурност и отглеждане на птиците на закрито. Специално внимание се обръща на незабавното уведомяване на ветеринарен лекар или кмета при промяна на здравословното състояние на отглежданите птици или завишена смъртност.  Всички общини в област Благоевград имат гробни ями за загробване на мъртви птици, които терени имат GPS координати.

Птичия грип не е опасен за хората и не носи рискове за здравето. Специалисти съветват да не допуска контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици. От съществено значение е стопаните да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците.​

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини