До утре родителите решават да бъдат ли тествани децата им за коронавирус

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Зам.-образователният министър Таня Михайлова изпрати писма до директорите на училища у нас с указания как да бъде извършена кампаниятаза масово тестване на учениците за коронавирус. МОН стартира и проучване дали родителите са съгласни на децата им да бъде направен бърз антигенен тест.

До 10-и феруари образователните инспекторати трябва да изпратят обобщени данни каква част от родителите са съгласни на децата им да бъдат направени антигенни тестове. Попълването на анкетата, изпратена от училищните директори, е доброволно.  

„Материалът за изследване с бърз антигенен тест се взима от носоглътката с тампон, подобно на изследването PCR. Възможен е лек дискомфорт при манипулацията, но инвазивното действие се осъществява от медицински специалисти”, обясня Михайлова. Тя допълни, че за малолетни и непълнолетни деца и ученици е необходимо съгласие на родител или настойник.

Зам.-министърът подчертава, че изследването е по желание и целта е да се намали възможността за предаване на инфекции от COVID-19 от вирусоносителили болен в училищна среда.

„При провеждане на изследване с бързи антигенни тестове резултатите са готови в рамките на един час, което позволява лесно и бързо изследване на повече хора за дадено заболяване”, пише още в писмото Михайлова.

Тя обръща внимание на директорите, че е необходимо да информират родителите, че антигенните тестове за определяне на причинители на заразни заболявания се използват в медицинската практика от години.

„Тяхната цел е да открият специфична чужда част (антиген) от причинителя в изследваната проба, което се изразява като положителен резултат от съответното изследване. Бързите антигенни тестове за COVID-19 са насочени към определени белтъци (антигени) на вируса SARS-CoV-2 причинител на заболяването”, обяснява зам.-министърът.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини