Волтер: Който е добър само за себе си, не е добър за никого!

Волтер: Който е добър само за себе си, не е добър за никого!

Волтер, чието истинско име е Франсоа-Мари Аруе, е прочут френски писател и философ. Той е сред символите на епохата на Просвещението. Роденият на днешната дата през 1694 година Франсоя се превръща в европейска знаменитост още приживе и има огромно влияние в европейския интелектуален елит през 18-и век. Той е сред прототипите на интелектуалеца, отдаден на служба на истината, справедливостта и свободата на мисълта.

Водеща фигура на ранния либерализъм, Волтер води непрестанна борба срещу религиозния фанатизъм, подкрепя прогреса и толерантността. Идеалът му за държавно управление е умерена и либерална монархия, която черпи просвещение от философите. “. Той се ангажира лично със защитата на жертви на религиозната нетолерантност и произвола, привличайки вниманието на европейското обществено мнение към няколко такива случая..

От внушителното литературно наследство на Волтер днес най-популярни са неговите прозаични текстове – разказите и романите („Кандид или оптимизмът” остава най-известното му произведение), „Философски писма”, „Философски речник” и обширната му кореспонденция. Пиесите, епичната поезия и историческите съчинения, които го превръщат в един от най-известните френски писатели на 18-и век, днес са загубили значението си. Репутацията на Волтер се дължи до голяма степен и на неговия стил, елегантен и прецизен, а често и изпълнен с тънка и хаплива ирония.

През целия си живот Волтер се стреми към близостта на високопоставените и блясъка на кралските дворове и не прикрива своето презрение към народа, но от друга страна не успява да избегне преследванията на властите, като прекарва известно време в затвора и дълги години в изгнание извън Париж, както и в чужбина. Волтер е любител на лукса и удоволствията на масата и добрия разговор, който смята, наред с театъра, за една от най-извисените форми на обществения живот. Отделящ внимание на материалното си състояние, което е гаранция за неговата свобода и независимост, той натрупва значително състояние в резултат на спекулативни операции и прекарва последните години от живота си в собствено имение, в което поддържа малък двор.

Представяме на вниманието ви интересни мисли на Волтер:

Прочетете Волтер се смята за един от безспорните авторитети във френската културна история. Умира на 30 май 1778 година в Париж.  

Търсещият щастие е като пияния, който не може да улучи пътя към дома си, но знае, че има дом.

Ние трябва да бъдем щастливи заради всички бедствия, които не са ни постигнали.

Човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде.

Който е добър само за себе си, не е добър за никого.

Да знаеш много езици, значи да имаш много ключове за една врата.

Трудът избавя човека от трите най-големи злини: скуката, порока и нуждата.

Суеверността прави хората глупаци.

Ревността е изкуството да причиняваш на себе си по-голямо зло, отколкото на другите.
Предразсъдъкът е мнение, което не се основава на разума.

Великите дела винаги са съпроводени с големи препятствия.

Когато стане въпрос за пари, всички сме от една религия!

За да разбереш кой те управлява, виж кой ти е забранил да го критикуваш.

Който е по-строг от законите, е тиранин.

Не съм съгласен с това, което казваш, но, докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш.

Моите права свършват там, където започват правата на другите.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини