Съветници хвърлиха ръкавица на Румен Томов: Ще вземе ли най-сетне управленско решение в битката с COVID?

Снимка: Общински съвет-Благоевград
Снимка: Общински съвет-Благоевград

Вчера благоевградски общински съветници от различни групи и политически формации се обединиха и създадоха Консултативен съвет за борба с коронавируса. Комисията ще дава препоръки на Общинския кризисен щаб, председателстван от кмета Румен Томов, който ще има последната дума дали да превърне едно предложение в решение. В състава на съвета влизат деветима местни парламентаристи, четирима от които са лекари. Те ще взимат предложения с мнозинство от 2/3, освен това ще се събират всяка седмица и винаги преди заседанията на Общинския кризисен щаб.

Защо се наложи да бъде създаден подобен Консултативен съвет?

Осем месеца Благоевград е в плен на коронавирусната инфекция. Областният център е на първо място по брой заразени в страната, а натискът върху болниците, спешните медици, лекарите-специалисти, джипитата и лабораториите е невиждан. Само който не е имал близък, заразен с Ковид-19, не знае, че медиците са на ръба на силите си, лекарствата в отделенията и в аптеките отдавна са изчерпани, а да се намери свободно болнично легло е абсолютно невъзможно. Болни с двустранна бронхопневмония са принудени да се лекуват у дома и да се молят на Господ, за да оцелеят.
На този фон Общинският кризисен щаб, председателстван от кмета Румен Томов, действа твърде мудно. Поне такова е впечатлението на фона на активностите, които демонстрират кметовете и щабовете в останалите общини в Пиринско. В Гоце Делчев, в Сандански и Петрич всеки ден се въвеждат различни мерки за ограничаване на заразата, кметовете държат постоянна връзка с местния бизнес за намиране на балансирани решения, с общински средства се купува нова медицинска апаратура за болниците, която спасява човешки животи.

В Благоевград всеки се спасява поединично в битката с Ковид-19, а тежестта е прехвърлена изцяло на болничните директори и медиците.

Още в началото Общинският кризисен щаб бе сформиран със скандал. В състава на това толкова важно звено не бяха допуснати представители на Общинския съвет - нещо, за което горещо настояваше председателят Андон Тодоров. Мотивите на парламентарния шеф бяха убедителни - навсякъде в кризисните щабове има представителство на местните парламенти, а пък сред благоевградските съветници има доста лекари, които биха били полезни при взимане на важни решения. И по този въпрос обаче Румен Томов на изневери на стила си да действа на своя глава и вместо в щаба да влязат съветниците с медицинско образование, той заложи на заместник-кметовете. Липсата на експертиза пролича в действията на общинската власт в борбата с Ковид-19. Нито едно адекватно решение не дойде от сградата на площад "Георги Измирлиев", а градоначалникът стана пословичен с оплакванията си, че държавата не му помагала. Държавата, че не е на мястото си никой не отрича, но останалите общини се справят въпреки това, за разлика от Благоевград.

Съвсем естествено в тази ситуация се появи новият Консултативен съвет за борба с коронавирусната инфекция. Вместо да станат съучастници в бездействието на общинската управа, съветниците решиха да вземат нещата в свои ръце и да предложат твърди решения за справяне с кризата с COVID-19.

Какви предложения направи на първото си заседание Консултативният съвет?

Председателят на Консултативния съвет - общинският съветник Павлин Янкулски, пристигна на първото заседание с 30 предложения и идеи как да се ограничи разпространението на заразата и как Благоевград да излезе от негативните класации на градовете с най-много заболели. В крайна сметка мнозинството се обедини около три основни предложения - най-сериозното е пълен локдаун за три седмици на заведения и всички останали учреждения, с изключение на банки, болници, аптеки, държавни и общински институции, бензиностанции и хранителни магазини.
Другите предложения са за създаване на триажен кабинет за тестване на болни и вечерен час за учениците.

Идеята за затваряне на заведенията и кафенетата веднага разбуни и раздели общественото мнение. Много от кръчмарите и собствениците на кафенета скочиха срещу подобна идея и дори се заговори, че ще се съберат на протест пред сградата на Общината. Други обаче приемат без емоция подобна идея, защото пресмятат, че икономически за тях ще бъде по-изгодно да затворят за известен период обектите си. Каквото и да говорим, към момента този бранш е най-ощетен от ковид кризата, хората са уплашени и дори и без ограничения не им е до заведения. Заведенията работят на загуба и каквито и трикове да прилагат, трудно ще се върнат към оборотите отпреди пандемията. Тук трябва община и държава да помислят как реално да компенсират загубите за този сектор.

Факт е, че предложението за пълен локдаун е смело и то предизвика обществена реакция - може би търсен ефект от страна на току-що сформирания Консултативен съвет. Но така или иначе благоевградчани за първи път усетиха, че има някой, който е готов да предлага твърди и смели решения на проблемите. Независимо дали това ще доведе до негативни нагласи в част от обществото. Нещо, което за една година не пролича от кабинета на кмета.
Последната дума за това ще има Румен Томов. Той ще трябва много бързо да свика заседание на Общинския кризисен щаб и да прецени дали да подкрепи предложенията на Консултативния съвет.

На практика общинските съветници, водени от председателя на местния парламент Андон Тодоров, ще принудят градоначалника да вземе най-накрая някакво управленско решение. То със сигурност ще бъде трудно, но тук ще проличи има ли куража да действа с твърда ръка Румен Томов. Ако подкрепи затварянето на заведенията - ще си навлече гнева и протеста на част от собствениците на заведения. Ако отхвърли идеята, ще покаже, че нехае за здравето на благоевградчани. И в двата случая ще му трябват сили, смелост и мъдрост да убеди жителите на управлявания от него град, че взима най-правилното решение.

Има моменти, в които един управленец трябва да вземе истински важни решения. Недоволни винаги ще има, както и положение, в което не може да угодиш на всички. В която и да е сфера, а в упралението това важи с особена сила. Защото в първата година от своя мандат Румен Томов демонстрира пълна липса на кураж да взима смели и твърди управленски решения. Той предпочете да се носи по течението, да провежда срещи, да прави дискусии, но не е и да поеме отговорност за едно свое действие.

Година след изборите реално свършеното от Румен Томов е нищожно,

той продължава да говори в бъдеще време, оставяйки съмнение във все повече свои съграждани, че е в предизборна кампания.
И докато кметът говори в бъдеще време, още на първото заседание общинските съветници показаха смелост да се изправят с конкретни предложения в битката с Ковид-19. Вчера, на първото заседание на Консултативния съвет, дойде и първата добра новина - съветниците от ДПС се ангажираха да доставят като дарение апарат за кръвна плазма за лечение на болни от COVID-19 в Благоевград.

Топката е в ръцете на кмета и неговия екип - той трябва да действа бързо и категорично - да направи контакт със Здравното министерство, за да се обособи помещение и да се намерят медицински специалисти, които да организират даряването на животоспасяваща кръвна плазма от преборили Ковид-19. Дали Румен Томов ще съумее да се справи с това предизвикателство - предстои да видим...

 

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини