Румен Томов против локдаун, положението с Ковид-19 в Благоевград не било трагично

Румен Томов против локдаун, положението с Ковид-19 в Благоевград не било трагично
Снимка: Община Благоевград

Кметът на Благоевград е против въвеждането на по-строги мерки срещу Ковид-19, нито пък подкрепи затварянето на заведенията за три седмици.

Това стана ясно от извънредния брифинг, който Румен Томов даде, след като вчера стана ясно, че общински съветници са се обединили в Консултативен съвет, който излезе с препоръка да се въведат строги ограничения, за да бъде овладяна корона кризата в областния център.

Градоначалникът се скри зад Националния оперативен щаб, който трябвало да вземе решение за евентуален локдаун в цялата държава. Макар че препоръката на специалистите в НОЩ е именно общините да вземат отговорни решения по места, ако ситуацията го изисква.

На всички в Благоевград е ясно, че натискът върху здравната система е огромен. Днес и здравният министър проф. Костадин Ангелов за пореден път подчерта, че ситуацията в Благоевград е сред най-тежките в страната. Болничните отделения са препълнени с болни и е абсолютно невъзможно да се намери свободно болнично легло.

Според Томов обаче положението със заразените от Ковид-19 не е толкова трагично и според неговата статистика процентът на заболеваемост в Благоевград е един и същ.

Затова би било пагубно да се затварят заведенията, които и в момента трудно оцеляват. Затварянето на търговските обекти ще нанесе непоправими последици за бизнеса, а стотици ще останат без препитание. Според него ще се унищожи голяма част от средния и дребния бизнес и всяко решение в тази посока ще е пресилено.

"Царе сме в България да създаваме комисии, кото да дават предложения и решения", възкликна градоначалникът.

Дори и по въпроса за въвеждане на вечерен час за учениците Румен Томов отново отказа да вземе решение, според него трябвало "родителите да си контролират децата да спазват законите на Република България", с което си изми ръцете и по този казус.

На практика с тези свои думи Томов подкрепи местния бизнес, което не е лошо, но големият въпрос е докога ще издържи здравната система в община Благоевград и ще има ли кой да лекува болните от коронавирус. Защото на първо място е здравето - нещо, което и самият Румен Томов заяви на днешния извънреден брифинг.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини