Почитаме света Петка, стотици миряни ще се помолят в храма на Ванга

Почитаме света Петка, стотици миряни ще се помолят в храма на Ванга

Православната църква почита днес света Петка. Преподобна Петка е наречена още Българска. Тя живее през 11-и век, води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането му от турците. По-късно мощите са пренесени в румънския град Яш, където се намират и досега.

В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности. На Петковден се месят питки. Празничната трапеза  включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

На този ден празнуват всички, които носят някое от следните имена: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Стотици миряни от цяла България ще се съберат днес в местността Рупите, за да почетат 26-годишнината от освещаването на църквата „Света Петка“, която пророчицата Ванга построи в последните години от живота си. Празничният ден ще започне с тържествена света литургия. Хората ще запалят свещи и ще присъстват на богослужението. Те ще положат след това цветя на гроба на ясновидката и ще се поклонят пред паметта й. В празничния ден много хора ще посетят манастирския комплекс в Рупите. Те почитат Ванга заради добрините, които е сторила приживе
на хиляди нуждаещи се от нейната подкрепа, като им е вдъхнала
своята вяра, надежда и любов.  

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини