Професор Тодор Кантарджиев: COVID-19 може да е много по-тежък от грипа!

Тодор Кантарджиев
Тодор Кантарджиев

Затваряне няма да има, но трябва да пазим старческите домове и болниците да не се превърнат в развъдници на COVID-19. Това заяви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб - проф. Тодор Кантарджиев, в предаването „Тази неделя“ по bTV.

„Наистина регистрирахме много високи стойности тази седмица. Те се дължат на неща, които могат и които не могат да се предотвратят. Можеше хората да си носят маските на закрито и ако не се събираха много хора на едно място, можеше да имаме по-малко случаи. Нещата, които не могат да се предотвратят, са свързани с ликвидирането на COVID-19. С мерките може само да ограничаваме заразата, но не и да я ликвидираме. Мерките само намаляват случаите и намаляват тежкото протичане“, подчерта той.

Кантарджиев даде за пример Чехия и Полша, където учебната година започна на 1 септември и в последната седмица имат 10 пъти повече нови случаи на ден отколкото през септември месец. „Всички подозираме някакви конспирации, но такова нещо няма. На всеки 10 години очакваме някой вирус или бактерия при животните да премине при хората. Това са обикновено микробите, които причиняват най-тежките инфекции. Когато някой микроб мине от животни към хора, обикновено е много опасен, защото не е адаптиран за човешкия организъм. Коронавирусът е характерен за прилепите, които имат един белтък, който ги защитава. Затова той не ги убива, но тръгне ли по хората, той започва да прави проблеми. Не бива да се плашат хората, но около 5 пъти по-тежко се прекарва от грипа“, категоричен е Кантарджиев.

Затова всеки областен щаб по тези данни на Националния център трябва да вземе дадени мерки според специфичността и броя на заболелите в областта. Затваряне няма да има, но трябва да се пазят възрастните хора, хората с хронични болести и тези с имунодефицит. Няма да затваряме нищо, увери професорът.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини