Доц. Мангъров: Разкарайте Националния щаб по COVID-19, защото плаши хората

Атанас Мангъров, снимка: Фейсбук
Атанас Мангъров, снимка: Фейсбук

Начинът на представяне на информацията за коронавируса е крайно некоректен и плашещ. Ако някой иска да плаши, може би си мисли, че уплашени хора се манипулират по-лесно. Това  заяви тази сутрин в ефира на БНТ доц. Атанас Мангъров.

"Не искам да се правя на интересен или да съм сатана и т.н. Казвам тези неща, защото се занимавам с лечение на инфекциозни болести от 38 години насам и това не са празни приказки. Можеше да няма такива последствия за икономиката, ако не се взимаха тези не много умни решения. Не трябва да се бърка вирусната натовареност с приетата инфектираща доза. А това е количеството от вируса, което е достатъчно, за да може организмът да го преодолее. Коронвирусът е вирусно заболяване, което се характеризира с дихателна недостатъчност. Дава се само кислород. Всички други медикаменти са под въпрос. И в тази връзка, всички ние, лекарите, лапаме маркуча всеки ден, независимо дали го правим или не.", каментира доцент Атанас Мангъров в "Денят започва с Георги Любоенов" нарастващата заболеваемост от коронавирус.

Мангъров сравни заразяването със спусък на пистолет. "Ако го дърпаш всеки ден по малко няма да гръмне", посочи той.

На въпрос чува ли се с Борисов, за да го съветва, както беше по време на предишните противоепидемиологични мерки, той отговори: "Не съм се чувал повече от месец с Бойко Борисов. Но аз вече съм му казал - този щаб трябва да бъде разкаран. Всички негативи от щаба отиват върху него. Не забелязвам преформатиране на щаба."

Зрител го попита: "Продължавате да говорите небивалици. Нали лятото щеше да изчезне този вирус?" доц. Мангъров отговори: "Вижда се, че това е нов вирус и той трябва да мине през цялото население - 70% от него, след което може да се очаква, че ще изчезне. Пак казвам за числата - това са заразени, не са болни." 

Друг зрител: "По всичко личи, че Мангъров се опитва да пропълзи до политиката", гостът в студиото отговори: "Не, не се готвя за политиката. Става дума за медицински въпрос, който се отразява на икономиката." 

Той коментира и твърдението на проф. Мутафчийски, че има голямо значение количественото натрупване на вируса. "Ако погълнете по-малко количество вирус, нямаше да има нужда от ваксини. Много лекари се разболяват, да, но това не е количествено натрупване. Инфектиращата доза е количеството вирус, което е достатъчно да преодолее имунната система. Това е като спусъка на пистолета, трябва да го дръпнеш добре, за да се получи изстрел. След като се получи изстрел, колкото и да го дърпаш, няма да се получи нов изстрел. Ако всеки ден го дърпаш по малко, няма да произведе нов изстрел."

Харесва ли ви да живеете като сатаната, в някакъв пъклен план? "Ако това е цената, която трябва да платя, за да могат хората да са наясно какво се случва, аз съм готов да направя това. Но не го правя, за да се харесам и да съм сатана, заставайки лице с лице срещу всички, а защото се занимавам с инфекциозни болести от 38 години. Това, което казвам, не са празни приказки, Това са неща, с които всеки ден се занимавам. И тези, които казват да отида някъде да налапам маркуча, им отговарям: Всички ние лекарите лапаме маркуча."

Според него, начинът на представяне на информацията е "некоректен и плашещ". Той смята, че е редно да се съобщават повече подробности. Например: за броя направени тестове - на колко хора за първи, втори или трети път; колко души са само под карантина; колко са лежащо болни в болници; колко са вкъщи; колко са в тежко състояние; колко са само с COVID-19 и колко имат и придружаващи заболявания.

"Крайно некоректно се обявява този процент. Има разлика между случаи и заразени. Тук е манипулативното съобщаване при което хората се стресират. От март досега реално болните са от един и същи порядък - между 30-40 и 50-60 души. Сигурен съм, че няма да се случи това, с камионите с трупове и този начин е много опасен", коментира доцент Мангъров.

Той обяви, че България разполага с около 2 000 интензивни легла, от които към момента са заети 59. По думите му, до срив на здравната ни система може да се стигне тогава, когато се приемат болни, които не са в тежко състояние и няма нужда са се настаняват в болнични заведения. Според него, по този начин се създава опасност да се заразяват и повече медици.

"Националният оперативен щаб трябва да бъде разкаран, защото плаши хората и всички негативи отиват към премиера Бойко Борисов и аз това съм му го казвал на него", заяви медикът в ефир.

И допълни, че "щабът дали работи под политическо влияние не мога да кажа категорично, но мисля, че продължава да не мисли със собствената си глава, а се води по показатели, които не са медицински".

По думите на Атанас Мангъров втора вълна в България ще има, само ако тежко болните от коронавирус станат стотици. И хората, при които не се проявяват симптоми следва да си ходят на работа и на училище и да живеят нормално, независимо че тестът им е показал положителен резултат.

По думите му има разлика между заразени и болни хора. А у нас болните са почти постоянно число. И увери, че не се опитва да влезе в политиката с изказванията си, а става въпрос за "взимане на решения, които носят икономически последствия".

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини