Цветелина Пенкова: С резолюцията си Европейският парламент сне доверие към управляващите

Цветелина Пенкова, снимка: Пресцентър
Цветелина Пенкова, снимка: Пресцентър

Евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе гост в Сутрешния блок на Нова телевизия, където заяви: „Резолюцията не е „за“ или „против“ България и това стана ясно още по време на дебата. Дори немският министър по европейските въпроси Михаел Рот обясни, че подобни дискусии са естествени и важни за всяка държава-членка на ЕС. В България има структурни проблеми и обществено недоволство, които са следствие от настоящето управление. Този дебат и тази резолюция са изцяло в защита на българските граждани, които искат промяна.“

Пенкова обясни, че над 50% от членовете на Европейския парламент са гласували в подкрепа на резолюцията, като голямата част от тях са от лявоцентристкияспектър, която включва либерали, зелени и левите партии. ОтЕНП 6евродепутати гласуваха „за“ резолюцията и 23 с „въздържал се“, които на практика са подкрепили върховенството на закона в България, въпреки партийната линия на гласуване.

След критичния доклад от страна на Европейската комисия, където се представи чисто експертна оценка за състоянието на съдебната власт, медиите и корупционните проблеми в България,с резолюцията беше дадена и политическата оценка от единствения орган в ЕС, който се избира пряко от европейските граждани, а именно Европейския парламент. Доклада, резолюцията и общественото настроение са насочени само и единствено срещу настоящето управление, поясни Цветелина Пенкова.

„Това е снемане на доверие от страна на Европейския парламент към управляващите в България и в същото време израз на подкрепа към българските гражданите. Не приемам да се класифицира като основен принцип на демокрацията факта, че „позволяваме на хората да са на улицата и да протестират“, каза евродепутатът.

На въпрос от студиото, има ли разделение в БСП в отношението към Елена Йончева, Цветелина Пенкова каза: „И г-жа Елена Йончева, и БСП винаги са се борили срещу корупцията и са защитавали българските граждани. И не, няма има разделение в БСП“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини