Петър Витанов: Европа даде червен картон на кабинета на ГЕРБ

Петър Витанов, снимка: Пресцентър
Петър Витанов, снимка: Пресцентър

Резолюцията отразява европейските нагласи и подкрепя исканията на протестиращите, нелепо е фокусът да се измества

„По еднозначен начин беше свалено политическото доверие от подобен тип управление. Беше осветено това, което в България всички знаем – отстъплението по отношение на медийните свободи, гражданските права, спазването на върховенството на правото.Резолюцията е червен картон от Европа за кабинета на ГЕРБ“, каза ръководителят на българските социалисти в ЕП в предаването на БНТ „Денят започва“.

Според него фактът, че близо четвърт от депутатите от ЕНП не подкрепиха ГЕРБпри гласуването на резолюцията, показва загуба на доверие към управляващите и от страна на собствените им партньори:„Подкрепата за ГЕРБ вече носи имиджови щети. Част от тези хора ще се върнат в собствените си райони и ще трябва да дават обяснения защо подкрепят едно корумпирано управление“.

Въпреки че няма правна обвързаност, според Витанов резолюцията показва нагласите на европейските граждани и институции към управлението и подкрепя справедливите искания на мнозинството българи, които очакват промяна. „Подобен тип управление спъва и не съответства на европейските стандарти. Време е за друго. Когато има такава оценка, най-естественото нещо е да бъде подадена оставка“, категоричен е политикът. 

Той е убеден, че разнищването на текста, свързан с Истанбулската конвенция, е поредният опит за печелене на време иза изместване на фокуса от тежките критики в резолюцията, свързани с корупционни скандали и проблеми в съдебната система, медийната среда, опазването на основните човешки права.

„В Параграф 17 има едно изречение, което призовава за ратификация на Истанбулската конвенция. Цялата ни делегация не подкрепи позицията на собственото си политическо семейство само заради това изречение. Самият параграф обаче отчита решението на Конституционния съд и завършва с призив да бъдат приети максимално много текстове, които са в съответствие с българското законодателство. Акцентира се върху борбата срещу домашното насилие, където позицията на БСП е много категорична“, каза още Витанов.

Според него е нелепо да се говори и за сепаратистки текстове, свързани с отношенията между България и Македония, тъй като те са уточнени в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, където въпросът с малцинствата е изчистен и нито една от двете държави няма претенции. „В Параграф 15 се говори основно за речта на омразата, включително от министри в настоящия кабинет, изразява се подкрепа за забраната на „Луков марш“. Призовава се за зачитане на гражданските права и свободи и за спазване на правата на човека“, допълни евродепутатът.

Той е категоричен, че социалистите не използват европейската трибуна за вътрешнопартийни дивиденти: „Левият сектор е малцинство, а резолюцията беше гласувана с абсолютно мнозинство. ЕС не работи с непроверени сигнали. Това са становището и нагласите на европейските институции, на Европейския парламент, който представлява европейските граждани“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини