Едгар Алън По: Никога да не страдаш означава никога да не си бил благословен!

Едгар Алън По: Никога да не страдаш означава никога да не си бил благословен!

Едгар Алън По е един от най-добрите американски писатели, поети и литературни критици на 19-и век. Той е сред видните представители на американския романтизъм. Роден е на 19 януари 1809 година в Бостън.
Всепризнат майстор е на мрачните и зловещи разкази, изпълнени с мистерии. Счита се за създател на детективския жанр в литературата. В много от своите творби влага елементи на свръхестественото при разгадаването на различни криминални случаи. Неговото творчество спомага за възникването по-късно на научната фантастика като жанр. Едгар Алън По е първият известен американски писател, който се опитва да изкара прехраната си само чрез писателска дейност. Това обаче довежда до финансови затруднения в живота му.
Родителите му умират, когато той е невръстно дете. След като учи за кратко във Вирджинския университет и прави опити за военна кариера, решава да се отдаде на писателска кариера, която започва скромно с малка стихосбирка. Не е уверен в себе си и не я подписва с истинското си име, а анонимно - „от жител на Бостън“.
После загърбва донякъде поезията, за да се отдаде преди всичко на прозата, работи за литературни списания и вестници. През януари 1845 г. огромен успех му носи поемата "Гарванът". 2 г. по-късно, на 30 януари 1847 г., съпругата му Вирджиния умира от туберколоза. На днешната дата 1849 г. Едгар Алън По умира на 40-годишна възраст. Причините за неговата смърт и до днес остават неизяснени.
Писателят оказва силно и значително влияние както върху американската и световната литература, така и върху космологията и криптографията. На базата на неговото творчество са създадени редица музикални произведения и филми.

Представяме ви любопитни мисли на Едгар Алън По:

„Полудях с дълги интервали на ужасяващо здрав разум“.

„Никога не съм бил наистина луд, освен в случаите, когато беше намесено сърцето ми“.

„Вярвай само на половината от това, което виждаш, и на нищо от това, което чуваш".

„Сънят – тези малки отрязъци смърт – как само ги ненавиждам“.

„Годините любов се изтриват от само минутка омраза“.

„Никога да не страдаш означава никога да не си бил благословен“.

„Всяка религия е еволюирала от измами, страх, алчност, въображение и поезия“.

„Ако искате на мига да забравите нещо, напомняйте си да го запомните“.

„Най-хубавите неща в живота те карат да се потиш“.

„Не вярвам в съвършенството на хората. Човешките усилия нямат съществено въздействие върху човечността. Днес човек е само по-активен – нито по-щастлив, нито по-мъдър, отколкото е бил преди 6000 години“.

„Красотата, независимо от вида си, във върховата си форма вълнува чувствителната душа до сълзи“.

„И така – млад и безумен – аз се влюбих в меланхолията“.

„Невидимото е единствената реалност“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини