Банскалии почетоха Вяра, Надежда и Любов край църковни руини в Пирин

Банскалии почетоха Вяра, Надежда и Любов край църковни руини в Пирин
Снимки: Община Банско

В деня, когато православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, жители на Банско се събраха в полите на Пирин планина. На това място преди 12 века е имало църква на името на мъчениците.
Край стария храм иконом Георги Касапинов проведе религиозна служба. На нея присъстваха зам.-кметът Костадин Атанасов и секретарят на Община Банско - Иван Докторов, както  и десетки жители на Банско.  

Църковният ритуал се провежда на красивото място в планината от няколко години по инициатива на банскалии от набор 1954 година. Те възнамеряват в скоро време да издигнат там параклис, посветен на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и общочовешките ценности, с които свързваме техните имена.

Параклисът ще може да се посещава не само от жителите на Банско, но и от хилядите почитатели на Пирин, защото мястото му е на пътя от града към планината. Засега е събрана скромна сума пари, но инициаторите са сигурни, че за градежа ще има достатъчно дарения, с които да изпълнят доброто дело.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини