Тартюф – злодей или светец в лицемерен свят? Отговорът - утре на благоевградска сцена

Снимка: ДТ-Благоевград
Снимка: ДТ-Благоевград

Премиера на постановката „Тартюф” по Молиер ще се играе утре вечер в Драматичен театър „Никола Вапцаров” в Благоевград. Повече за спектакъла разказаха днес на пресконференция зиректорът на театъра Маргарита Мачева и режисьорът Дамян Тенев.

Режисьорското решение за спектакъла не е да представи главния герой като злодей, а като светец, попаднал сред лицемерие и поквара, за когото единствен начин за оцеляване е да поеме от този свят и да се измени. Модерната сценография и костюмите са дело на Радостина Тодорова. За визуалната концепция на представлението тя сподели, че яркото, изкривено и гротескно сценично пространство, заедно с цветните и деформирани персонажи, контрастират на фона на „небето” – светло, леко, въздушно пространство, което живее заедно с героите на сцената.

„Това, че сме търсили и използвали модерни и ярки изразни средства, ще помогне на зрителите да ни възприемат лесно и да припознаят реални съвременни образи“, допълни актрисата Ния Кръстева, която изпълнява ролята на Елмира в представлението. Кънчо Кънев, който е в ролята на нейния съпруг Оргон, отбеляза, че изкуството трябва да се занимава с проблемите на обществото. Не просто да е атрактивно и забавно, но да има и ясно поставени въпроси и да стои с твърда позиция по тях. Това е един от най-големите плюсове на актьорскта професия.

Най-новото попълнение в трупата на Драматичния театър –актьорът Нено Койнарски,има трудната задача да се превъплъти в самия Тартюф – в най-известния лицемер в световната литература. Предизвикателството, с което се е сблъскал по време на репетиционния процес, е метаморфозата, през която преминава героят – от светец и символ на доброто до самото зло. Зрителите ще могат да гледат спектакъла „Тартюф“ и на 29 септември.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини