Днес почитаме кръста, на който е разпнат Христос

Снимка: Общин Благоевград, архив
Снимка: Общин Благоевград, архив

Светата православна църква извършва поклонение на светия Кръст Господен четири пъти през годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.
Празникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен е установен във връзка със следните събития в историята на Христовата църква: чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики, намирането на светия Кръст на Голгота, връщането на животворящия Кръст от персийски плен

Историята на празника идва още от 326-а година, когато царица Елена, майката на Константин, издирва кръста, на който бил разпънат Христос.

Не знаели как да го разпознаят, защото Исус бил разпънат редом с двама разбойници. Затова докоснали с дървените кръстове мъртвец и болна жена. Мъртвият оживял, а болната оздравяла. След чудото, архиепископ Макарий вдигнал кръста високо, за да го видят всички и да повярват в Христос.

По традиция в нощта на празника хиляди вярващи се събираха на Кръстова гора за литургия под открито небе и с молитва за здраве.

Имен ден днес празнуват тези, които носят някое от следните имена: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини