Евродепутатите Елена Йончева и Радан Кънев предизвикват изслушване в Европейския парламент за институционалната криза в България

Евродепутатите Елена Йончева и Радан Кънев предизвикват изслушване в Европейския парламент за институционалната криза в България

3000_1

Днес, 14 август 2020 г., в Европейския парламент е входирана инициатива за изслушване в пленарната зала по темата за институционалната криза в България. Процедурата, наречена устен въпрос към представител на Еврокомисията, беше подготвяна близо два месеца от евродепутата от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева и колегата й от групата на Европейската народна партия Радан Кънев, както и от техните екипи. Те успяха да съберат 55 подписи на евродепутати в подкрепа на инициативата въпреки бойкота на десницата.

„България се намира в критичен момент, в който на карта е заложена демокрацията. Възстановяването на правовата държава е обща кауза. Днес битката не е ляво срещу дясно, а всички заедно срещу авторитарното еднолично управление“, коментира Елена Йончева.

Датата, на която ще се проведе дискусията в пленарната зала на Европейския парламент ще бъде определена на председателски съвет.

Това не е единствената инициатива, която Елена Йончева предприема, за да ангажира вниманието на европейските институции със ситуацията в България и да предизвика тяхната реакция.

  • На 12 юни 2020 г., още преди избухването на протестите в страната, тя внесе писмен въпрос към Европейската комисия, за да настоява за позиция на еврокомисарите по отношение на корупцията в България и разделението на властите. Реакцията на европейската институция се очаква най-късно през септември.

 

  • Елена Йончева успя да събере необходимите подписи, за да предизвика дебати в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент за върховенството на правото в България.

 

  • Българският евродепутат поиска в писмо до председателя на комисията LIBE г-н Хуан Фернандо Лопес Агилар дебатите да се състоят в началото на месец септември.

 

  • През юни Елена Йончева имаше двустранна среща със заместник-председателя на Европейската комисия с ресор „Ценности и прозрачност“ Вера Йоурова, по време на която я информира за състоянието на върховенството на правото и за свободата на медиите.

 

  • В рамките на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите българският евродепутат предизвиква дискусии за състоянието на демокрацията в България.

 

  • Елена Йончева е основен докладчик от страна на Прогресивния алианс на социалистите и демократите за свободата на медиите. По темата, която обхваща включително ситуацията в България, се подготвя резоюция.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини