Земеделското министерство към ужилени стопани в Сатовча и региона: Оправяйте се сами!

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Ужилените производители на лавандула в Неврокопския край ще трябва сами да решат проблема с неполучените вече две години пари за предадения от тях разсад за лавандула. Миналия месец те протестираха мирно в сатовчанското село Туховища, като заплашиха, че са готови да затворят границата с Гърция на ГКПП-Илинден-Ексохи. Почти месец по-късно стана ясно, че от Министерството на земеделието, което те уведомиха писмено за проблема, са им отговорили, че няма с какво да им помогнат. „Измиха си ръцете набързо. Обяснението бе, че ние сме сключили договори с некоректните фирми и можем да си търсим правата по съдебен път. Ние очаквахме поне да издирят фирмите и да разговарят със собствениците им, за да знаем смятат ли да ни изплатят парите”, споделиха земеделци от Неврокопския край.

Те имат протоколи за предадената през ноември 2018 г. продукция, но така и не са взели стотинка за нея. Над 100 семейства от общините Гърмен, Сатовча и Гоце Делчев си чакат парите вече 20 месеца. Три фирми от Казанлък, от село Александрово и от Поморие дължат съответно 150 000, 140 000 и 102 000 лева на земеделците.

Стопаните са сезирали и Окръжна прокуратура-Благоевград. Хората се чувстват ограбени и искат да си получат парите. Тази година също платили за разсад, който е готов, но стои по нивите, защото никой не идва да го изкупи, а стойността му е за близо половин милион лева. Преди години земеделците в района бяха посъветвани да търсят алтернатива на тютюна. Е, те я намериха в лавандулата, но пак се налага да чакат с години да си получат парите, както бе в последните години и с отглеждането на „зеленото злато”.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини