Как се тъкат черги и килими? Баба Мария от Банско знае

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Интересното културно събитие, което вече е емблема на град Банско – „Традиции и изкуство”, започна при голям интерес от страна на гостите на курорта.  

В музей „Велянова къща” Мария Кушлева, която владее умението да тъче до съвършенство, разкри различни техники, които се използват в тъкачеството. Тя демонстрира пред гостите как нашите баби и прабаби са изработвали пъстри и красиви черги и килими, които и днес могат да се видят в някои стари бански къщи.

Демонстрациите продължиха с плетене на шушони и демонстрация на българска бродерия под съпровода на Мъжка певческа група, с ръководител Димитър Бистрин.

На втория етаж на Туристически информационен център пък бе разположена първата изложба „Пътуване до остров Лефкада” на младата и талантлива фотографка от Банско - Неви Кадева. Следващият петък и събота продължават демонстрациите на бански занаяти – пресукване и плетене на кука игла , съпътствани от изложба „Цветни фантазии” – рисунки от Васил Харалампиев, ученик в трети клас.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини