Безопасни ли са ГМО храните? САЩ инвестира над 7,5 млн. долара, за да рекламира културите
Американската агенция по храните и лекарствата FDA, Агенцията за опазване на околната среда и Министерството на земеделието на САЩ започнаха инициатива за обучение на потребителите относно ГМО културите. Проектът е на стойност 7,5 милиона долара, пише Агрозона.бг.
Целта на усилието, наречено Feed Your Mind, е да отговори на най-често срещаните въпроси, които потребителите имат относно ГМО, включително как те се регулират и дали са безопасни за здравето.
По-малко от дузина генетично модифицирани култури се отглеждат в Съединените щати, но те често съставляват огромна част от отглежданите култури. Повече от 90% от засадените през 2018 г. соя, царевица и захарно цвекло бяха генетично модифицирани.
„Генетичното инженерство създаде нови растения, които са устойчиви на насекоми и болести, доведоха до продукти с подобрени хранителни профили, както и някои продукти, които не покафеняват толкова лесно“, казва Стивън М. Хан, мениджър на FDA.
Образователен видеоклип от FDA посочва, че генетично модифицираната соя има по-здрави масла, които могат да се използват за заместване на такива, съдържащи трансмазнини. Други материали подчертават как намалените натъртвания и покафеняване могат да помогнат в борбата с хранителните отпадъци.
Потребителите обаче остават несигурни. Опасенията, че ГМО са нездравословни и вредни, са широко разпространени. Броят на купувачите, които избягват ГМО, се е утроил през последното десетилетие, според The Hartman Group.
Проучване, публикувано миналата година в Nature Human Behavior, установи, че повече от 90% от участниците са имали някакво противопоставяне на ГМО храните. Освен това потребителите, които са най-силно противопоставени на ГМО храни, смятат, че са по-добре запознати по темата в сравнение с останалите участници, въпреки че са получили по-нисък резултат от действителния тест на знанията.
„Докато храните от генно-инженерни растения са достъпни за потребителите от началото на 90-те години на миналия век и са често срещана част от днешното снабдяване с храни, има много погрешни схващания за тях“, казва Хан. „Тази инициатива има за цел да помогне на хората да разберат по-добре какво представляват тези продукти и как се правят.“