Борова оса съсипва иглолистните гори в Благоевград и Кюстендил

Борова оса съсипва иглолистните гори в Благоевград и Кюстендил

През последните месеци се наблюдава съхнене в иглолистните гори в териториални поделения на Югозападното държавно предприятие в областите Благоевград и Кюстендил. То  е причинено от ръждивата борова листна оса. Гъсениците й са  растителноядни и не са опасни за хората, но може да доведат до сериозно обезлистване на дърветата. Тази година най-силно засегнати са горите в районите на държавните горски стопанства в Симитли, Благоевград и Рилски манастир. Преди две години вредителят беше обхванал борови гори в района на Радомир и Дупница, което наложи провеждането на въздушно пръскане.

Гъсениците на боровата листна оса се излюпват в началото на пролетта и се хранят с иглолистата през месеците април и май. Младите гъсеници изяждат частично листата и оставащите части пожълтяват и причиняват наблюдаваното „съхнене“ на гората, което е повод за многобройните сигнали и запитвания от загрижени приятели на гората. Независимо от това в същата година отново се появяват нови иглици и дърветата се възстановят.

В прогнозата на Лесозащитна станция-София, която е компетентният орган по защита на горите от болести и вредители, беше предвидено провеждане на въздушно пръскане срещу ръждивата борова листна оса в засегнатите райони през пролетта на 2020 г. Според биологията на вредителя и вида на използвания продукт за растителна защита провеждането на лесозащитни мероприятия през настоящата година трябваше да се извърши в срок не по-късно от края на м. април. Поради обявяване на извънредно положение, свързано с разпространението на COVID-19, предвиденото въздушно пръскане се отложи за следващия вегетационен период.

Специалистите по лесозащита и лесовъдите от териториалните поделения на ЮЗДП, ЛЗС-София и РДГ-Благоевград ще продължават да наблюдават и в следващите месеци горските територии за болести и вредители.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини