Жители на Логодаж и Покровник нарушиха карантината. Сега ще платят по 10 000 лв.

Жители на Логодаж и Покровник нарушиха карантината. Сега ще платят по 10 000 лв.

Със споразумения са приключили наказателните производства срещу И. Т. и Д. Г., обвинени от Районна прокуратура – Благоевград за извършени от тях престъпления по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК. 

На 27 април двама мъже, с българско и македонско гражданство, пристигнали в страната от Нидерландия, като преминали през ГКПП Видин. Били им издадени предписания от Регионална здравна инспекция за спазване на задължителната 14-дневна карантина - противоепидемична мярка, въведена срещу разпространението на вируса Covid-19. Същите следвало да пребивават на постоянния им адрес в с. Логодаж, община Благоевград. Вместо това, на следващия ден те пристигнали на ГКПП Гюешево с цел да напуснат пределите на страната, обаче били задържани.

Подсъдимите И.Т. и Д.Г. са се признали за виновни и са се съгласили да им бъдат наложени наказания от по седем месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Те ще платят и глоби в размер на по 10 000 лева.

За същото престъпление е била привлечена към наказателна отговорност Б.К. Жената, която е с българско и македонско гражданство, пристигнала от Швейцария, където била трудово ангажирана. Въпреки че била поставена под задължителна 14-дневна карантина, тя напуснала адреса си в с. Покровник, община Благоевград. На 03.05.2020 г. подсъдимата се намирала на територията на ГКПП Гюешево.

Б.К. е сключила споразумение с Районна прокуратура – Благоевград, с което се е признала за виновна и се е съгласила да й бъде наложено наказание от пет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на 10 000 лева.

Трите споразумения са били одобрени от съда, с което имат последиците на влязла в сила присъда.

Съдът е одобрил споразумение, сключено между Районна прокуратура – Разлог и защитата на 20-годишния А.Б. Той се е признал за виновен за това, че нарушил противоепидемичните мерки, въведени на територията на страната във връзка с разпространението на вируса Covid-19. На 27.03.2020 г., след пристигане от чужбина, му било издадено предписание от Регионална здравна инспекция за спазване на задължителна 14-дневна карантина. За адрес на пребиваване през този период той посочил дома си в с. Смолево, община Якоруда.

През два последователни дни – на 30.03.2020 г. и 31.03.2020 г., А.Б. посрещал гости, с които се намирал в обща стая, комуникирал, консумирал храна и бира. С действията си подсъдимият нарушил изискванията на издаденото му предписание за карантиниране.

За извършеното от него престъпно деяние му е наложено наказание „пробация“ за срок от осем месеца, включващо регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител, безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на сто часа годишно.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини