Жителите на Логодаж стягат протести заради нова кариера

Снимка: torkret.bg
Снимка: torkret.bg

Жителите на благоевградското село Логодаж изпратиха протестна подписка до енергийното министерство срещу откриването на нова кариера за добив на строителни материали.

Повод за недоволството е издаденото преди месец разрешение на столичната фирма „Интерпром” ЕООД. То е за срок от 1 година и обхваща площ от 0,7 квадратни километра.

Хората признават, че в населеното място вече работят две кариери за добив на строителни материали.

"Ако заработи още една, това вече ще е прекалено. Ще протестираме със законови средства, ще блокираме и пътя за Македония, ако не се спре тази процедура. Нарушени са санитарно-защитните зони, новата кариера е само на 500 метра от къщите в селото, на по-малко от 1 км от центъра на населеното място. Наблизо е кладенецът, който е основен наш водоизточник, както и река Клисурска. Съвсем близо се намира и язовир ”Стойковци”, така че не е удачно да функционира трета кариера", увери кметът на селото Пламен Червенков.

Протестната подписка е изпратена до енергийното министерство и до ВАС, тъй като решението може да се обжалва в 14-дневен срок. Уведомени са още МОСВ, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и кмета на общината Атанас Камбитов.

Новата кариера ще съсипе инфраструктурата, природата, както и възможностите за туризъм в района.

„Чакат ни мощни взривове за раздробяване на камък. Ще дишаме мръсен прах и ще търпим висок шум. Ще се унищожи вододайната зона, която захранва населението и язовира. Пътят, който е международен, ще стане прекомерно натоварен", допълни Червенков.

Настояваме за отмяната на въпросното разрешение за проучване на строителни материали в площ „Логодаж”, община Благоевград. В противен случай ще протестираме и никога няма да спрем, докато не извоюваме правото си на живот”, така завършва жалбата, подписана от Пламен Червенков и кметовете на Зелен дол и Селище – Ангел Младенов и Благой Панайотов.   

Протестната подписка е подписана и от кметовете на съседните села Зелен дол и Селище.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини