Невероятен театрален маратон представи фесстивала „ТАРА-РА-БУМБИЯ“

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

На изключителен театрален маратон, който стартира на 14 май от 14:30 час на камерна сцена в благоевградския Драматичен театър „Никола Вапцаров“, се насладиха жители и гости на Благоевград. Стотиците зрители имаха възможността да гледат цели 5 представления в съботния ден.

Фестивалът „ТАРА-РА-БУМБИЯ“ показа на почитателите на сценичното изкуство филма на Лилия Абадажиева, посветен на големия преподавател по „Актьорско майсторство и режисура“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и председател на Българската асоциация на режисьорите от театъра Крикор Азарян.

Преди  прожекцията актрисите Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова запознаха публиката с книгата „Крикор Азарян – „Алхимия на играта”. В нея са събрани спомените за Крикор Азарян на  негови колеги, ученици, приятели, съратници.  Магията да живееш, работиш и твориш с Азарян са споделили в книгата  Стефан Цанев, Боян Папазов, Христо Мутафчиев, Камен Донев, Галин Стоев, Марин Янев, Илка Зафирова, Валентин Танев, Стефан Вълдобрев, Красимир Спасов, Кирил Кавадарков и още много други творци на българския театър, кино и  култура. В книгата, чиито съставител е съпругата на Майстора- Валентина Радинска, са събрани множество интересни снимки съпътстващи писаното слово в сборника.

Филмът „45 градуса по Азарян“ със сценарист и режисьор Лилия Абадажиева, разказва за работните моменти на българския режисьор Азарян. Лилия Абадажиева е създала портрет на доайена в българския театър. Тя не е ученичка на проф. Азарян, но казва: “Всеки от театралната гилдия се е чувствал в някаква степен негов ученик, защото той имаше свойството да води по много естествен начин по неговите пътища и из неговите светове“.

„Театър, любов моя!“ по ВалериПетров бе следващата постановка от 19:00 часа, която бе представена на голяма сцена на ДТ „Н.Вапцаров“. Режисурата е на Касиел Ноа Ашер, сценографията на Красимира Серафимова, а музиката е на Емилиян Гацов – Елби. Стефка Янорова, Красимира Кузманова, Касиел Ноа Ашер и Лилия Маравиля завладяха публиката с брилянтната си игра.

Постановката „Театър, любов моя!“ не само учи, разказва и разсмива, но показва едно ансамблово съчетание, едно силно и конкурентно надиграване между солисти. Четирите актриси са със свой собствен чар, ум и ярка чувственост. Различни като темперамент и харизма,но в събрани в каре пълно с взривоопасна смес. В тази постановка се вижда един експеримент, който показва разгръщането на театралния талант и на личности, които са си по-близки и от роднини. Възпитанички на Крикор Азарян, актрисите Стефка Янорова, Красимира Кузманова, Касиел Ноа Ашер и Лилия Маравиля, следват плътно нишката на сюжета и чрез своите вълнуващи истории успяват деликатно да осъвременят и „допишат“ пиесата на Валери Петров.

В 21:00 часа на камерна сцена излязоха актьорите от ЮЗУ „Неофит Рилски“, Михаела Заимова, Георги Трайков, Христина Пенкова и Атанас Жайгаров. Те представиха дипломен спектакъл по текст на Патрик Марбър, озааглавен „ОТБЛИЗО“.

Младите артисти пресъздадоха пътищата на двама мъже и две жени, които се пресичат съдбовно. Една сюжетната рамка, която е изпълнена с много напрежение. Михаела Заимова, Георги Трайков, Христина Пенкова и Атанас Жайгаров  изпълниха малката сцена и създадоха усещането,че това , което гледаме не е театър, а реалност, случваща се непосредствено до нас.

Следващото представление от театралния маратон бе на Иво Димчев. То бе с начален час 22:30 часа на голяма сцена на благоевградския театър. Публиката има възможността да види и чуе изключително оригинален и радикален стил на твореца. Иво Димчев е хореограф и пърформър. Работите му са на границата между live art, танц, театър и музика. Автор е на повече от 30 представления и пърформанса, показвани из цяла Европа и Америка и отличени с редица международни награди за театър и танц. Води майсторски класове в Националната театрална академия в Будапеща, в Кралската танцова консерватория в Антверпен, на фестивала ImpulsTanz във Виена, Tanz im August в Берлин и др.

Маратонът на „ТАРА-РА-БУМБИЯ“ завърши в полунощ, когато започна представлението на Марий Росен, Константин Тимошенко и Андрония Попова с музикалният синт-поп проект „Help Me Jones“. Триото е обединено от поезията на Марий Росен, който е и актьор, авторската електронна музика на Константин Тимошенко композитор и DJ и магнетичното присъствие на бек-вокала Андрония Попова. Музиката и сценографията, която показаха е съчетание между синтпоп, ню уейв и диско. Важна част от идентичността на „Help Me Jone“s е и изключителното им сценично поведение – за всеки концерт триото се подготвя със специални костюми, които перфектно допълват нестандартната им музика.

Тази вечер /15 май/ благоевградския фестивал „ТАРА-РА-БУМБИЯ“ ще предложи на зрителите танцов пърформанс “ZEN PLAY”. Жителите и гостите на Благоевград ще могат да видят танцовия пърформанс от 19:00 часа на голяма сцена на ДТ „Никола Вапцаров“, с хореограф Живко Желязков. „ZEN PLAY” играе с познатите ни концептуални картини, развива болтовете и гайките на установените форми. Изпълнителите, които ще види публиката са Филип Миланов, Марион Дърова, Диана Александрова ,със специалното участие на Динко Желязков.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини