Рейгън: Не можем да помогнем на всички, но всеки може да помогне на някого

Рейгън: Не можем да помогнем на всички, но всеки може да помогне на някого

Роналд Рейгън 40-ият президент на САЩ (1981-1989 г.), избран е на поста като кандидат на Републиканската партия. Преди да заема тази най-висока политическа длъжност е актьор, радио и телевизионен водещ, ръководител на Гилдията на киноактьорите.

Рейгън, който е роден на днешната дата през 1911 година, побеждава действащия президент Картър в изборите от 1980 година. Благодарение на неговата популярност Републиканската партия има контрол и в Сената. Администрацията му предприема много инициативи в националната политика като намаляване на данъците, намаляване на инфлацията, увеличаване на разходите за армията, увеличаване на националния дълг, временно разрешаване на проблемите на общественото осигуряване, реформиране на данъчните закони, увеличаване на разликата в благосъстоянието на отделните слоеве на населението, продължаване на дерегулацията на бизнеса, ориентиране на федералната съдебна система на дясно чрез назначения във Върховния съд и на федерално ниво. Тежкият икономически спад за периода 1981–1982 г. е последван от икономически бум през 1983–1984 г. Преди всичко неговите поддръжници твърдят, че възстановява оптимизма в американското общество след безпокойството от началото на 1980 г. Във външната политика администрацията му става известна с нагнетяването на напрежението със Съветския съюз по време на Студената война. Рейгън е отдаден на идеологията на капитализма и антикомунизма и се счита за основна фигура за възникването на американското консервативно движение. Той е преизбран убедително за президент през 1984 година и напуска длъжността с още по-голяма популярност. Обявен е от медиите за „Великия комуникатор“, някои дори определят 80-те години на миналия век като „Рейгъновите осемдесет”. Отива си от този свят на 5 юни 2004 година.

 

Ето някои негови мисли:

 

Казват, че усърдният труд не е убил никого, но защо да рискувам?

 

Не можем да помогнем на всички, но всеки може да помогне на някого.

 

Най-добрият лидер не е непременно онзи, който прави най-добрите неща. Той е човекът, който кара другите да правят най-добрите неща.

 

Не вярвам, че съдбата ще ни сполети, каквото и да направим. Но вярвам, че съдбата ще ни сполети със сигурност, ако не направим нищо.

 

Икономическите възгледи на правителството могат да бъдат обобщени с няколко думи: ако едно нещо се движи, обложи го с данък. Ако продължи да се движи, въведи регулация. Ако спре да се движи, го субсидирай.

 

Застъпници на абортите са само хора, които вече са се родили.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини