Майстори на виното и ракията от Гърция и Северна Македония с куп награди в Делчево

Майстори на виното и ракията от Гърция и Северна Македония с куп награди в Делчево

Стопани от Гърция и Северна Македония, които произвеждат вино и ракия, спечелиха половината награди на конкурса в гоцеделчевското село Делчево. Надпреварата бе част от двудневния празник през уикенда в населеното място в полите на Пирин планина, посветен на Трифон Зарезан. Участниците от съседните страни бяха достойни конкуренти на родните майстори на течния еликсир. 158 проби бяха дегустирани от журито, за да определят най-добрите в различните категории – за бяло вино, за розе, за червено вино реколта 2019 година, за бяла вино, за розе и за червено вино от предишни години, за бели, за оцветени и за ароматизирани ракии. „Конкуренцията бе много голяма, радващо е, че все повече са гостите от Гърция и Северна Македония, които са част от нашия празник. Всички победители и техните подгласници получиха грамоти и плакети, сред наградените имаше и дами”, каза кметският наместник на Делчево – Иван Панайотов.

Жители и гости два дни пиха вино и ракия от три държави, приготвено от майстори на еликсира. Божествената течност се лееше от чешмите, специално монтирани в центъра на селото.    

Ритуалът по зарязването на лозята се състоя вчера в местността Баира, а в него участваха кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, и депутатът Богдан Боцев. След това започна веселбата на селския мегдан. На сцената се качиха фоклорни групи от селата Мосомище, Баничан и Абланица, Мъжка фолклорна група „Голешовски фантове” и Фолклорна група „Росна китка”. Бабугери от село Мосомище прогониха злите сили с танците и чановете си. Празникът продължи до късните часове на вчерашния ден.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини