Днес е Зимен Симеоновден

Днес е Зимен Симеоновден

На днешната дата православната църква почита паметта на св. Симеон Богоприимец и на св. Анна. Според преданието Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетският цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 г. пр.Хр.) назначил.

На светеца се паднало да преведе книгата на пророк Исаия, когато стигнал до глава 7 стих 14, той решил, че в еврейския текст има грешка, като е казано: „Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил“.

Посегнал да поправи думата Девица, но ангел Господен спрял ръката му: „Писаното е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тия думи“.

Според протоевангелието на Яков Симеон станал свещеник в Йерусалимския храм след убийството в него на Захарий, баща на Йоан Кръстител. След три дни жреците започнали да се съветват, кого да поставят вместо него, и жребият се паднал на Симеон. Това му е било открито от Светия Дух, че той няма да умре, докато не види Христа живия.

Този празник започнал да се празнува особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.).

Според поверието жените, които искат да имат деца, трябва да омесят и раздадат царевична питка на този ден. Днес имен ден имат тези, които носят имената Симеон, Симона и производните им, Мони, Моньо, Мона и Моника. Името е от еврейски произход, в превод – „изслушване“ (на молитва) или „бог слуша“ т.е. готов да изпълни молба или желание. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини