Агата Кристи: За всичко, което обичаме, трябва да платим някаква цена!

Агата Кристи: За всичко, което обичаме, трябва да платим някаква цена!

Агата Кристи е сред най-добрите писатели на криминални романи в света през миналия век. В забележителното си творчество има 14 колекции от разкази, 17 пиеси, 66 детективски романи, множество повести и драми с криминален сюжет. В романите с криминални сюжети следва принципите на големи имена като Едгар Алан По и Артър Конан. Основни герои в тези нейни книги са старата дама госпожица Марпъл, комисарят Батъл, полковник Рейс, Паркър Пайн, Томи и Тапънс, но най-популярен остава детективът белгиец Еркюл Поари. През 1971 г. ѝ е дадена титлата дейм и орден на Британската империя за приноса й към литературата.

Родена в в богато семейство от висшето общество. Първоначално има шест последователни отхвърляния на ръкопис, но нещата се променят, когато пише „Аферата в Стайлс”, публикувана през 1920 г. и въвежда образа на Еркюл Поаро, По време на Втората световна война работи като асистент по фармация в Университетската болница в Лондон, където придобива добри познания за отровите, съдържащи се в много от нейните романи.

Световните рекорди на Гинес описват Агата Кристи като най-продавания автор на всички времена. Нейните романи продават около 2 милиарда екземпляра, а нейните творби са на трето място в класацията на най-широко публикуваните книги в света, зад творбите на Шекспир и зад Библията. Тя остава най-превежданият индивидуален автор, преведен на поне 103 езика. Повечето от нейните книги и разкази са адаптирани за телевизия, радио, видео игри и комикси, а повече от тридесет игрални филма са базирани на нейното творчество. „Десет малки негърчета” е най-продаваният роман на Кристи със 100 милиона продажби, което го прави най-продаваната мистерия в света и една от най-продаваните книги на всички времена. Агата Кристи си отива от този свят на днешната дата през 1976 година.

Ето малка част от нейните крилати мисли:

Обичам да живея. Имала съм моменти на диво отчаяние, дълбока мизерия, обградена от тъга, но след всичко, аз зная твърде добре, че това да си жив е велико нещо.

На мъжа не му е приятно да чувства, че жената е по-привързана към него, отколкото той. Мъжът иска да притежава жената, а не тя него.

Никога не мислете, че вие знаете по-добре, какво е най-добро за хората около вас. Не се опитвайте и да налагате мнението си. Ако го правите, помнете, че отнемате свободата на друг човек.

Със сигурност за всичко, което обичаме, трябва да платим някаква цена.

Кои минути са били най-важни в твоя живот, ще разбереш, когато е късно.

В живота всеки сам трябва да си прави грешките.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини