Жена от Плетена гласува с паспорта на мъжа си,ОИК не откри нарушител

Жена от Плетена гласува с паспорта на мъжа си,ОИК не откри нарушител

Общинската избирателна комисия  в Сатовча, председателствана от Венцислав Заимов, легитимира сериозно предизборно нарушение от страна на Назие Айролова от село Плетена, която на първи тур на изборите гласувала с личната карта на съпруга си Рамиз Айролов и вместо него, съобщава вестник Струма.

Мотивът на ОИК да не налага санкции е трактовката на членовете й, че нарушението не било допуснато от жената, а от членовете на секционната комисия като колективен орган, но тъй като по закона трябва да има конкретен виновник, а не е посочена опция виновник да е цяла секционна комисия, то в крайна сметка никой не е виновен.

Сатовчанската избирателна комисия иначе съвестно проучи случая, след като бе натоварена с него от Районната прокуратура в Гоце Делчев, подчертава изданието.

В преписката, пратена в ОИК от държавното обвинение, се съдържат показания на служител на МВР, на Рамиз Айролов, който бил възпрепятстван да упражни правото си на вот и затова натоварил жена си да гласува от негово име, на самата Назие, председателя на СИК в Плетена, Раиф Манов, както и на кандидат-съветниците Людмил Доленски и Искрен Кальонев, които алармирали ОИК за двете бюлетини, с които Назие излязла от тъмната стаичка.

След сериозно ровичкане на законите, целящо да намери оправдателен за бездействието й текст, ОИК-Сатовча най-сетне се спря на Закона за административните нарушения и наказания, според който санкция може да се наложи само ако има нарушение, нарушител и вина.

„От съдържанието на преписката обаче не се установяват по категоричен начин вторият и третият компонент  - нарушителят и неговата вина“, пише ОИК в безпрецедентния си отказ да наложи наказания, който на практика отваря врати на всички следващи избори всеки жител на Сатовча да гласува с колкото си лични карти успее да събере, пише вестник Струма.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини