107 години свобода честват днес неврокопчани

Снимка: Община Гоце Делчев, архив
Снимка: Община Гоце Делчев, архив

Неврокопчани отблязват днес 107-годишнината от освобождението на някогашния град Неврокоп, днес Гоце Делчев. През 1912 г., по време на Балканската война, тогавашният град Неврокоп е освободен от османско робство и негов първи кмет става поетът-революционер Пейо Яворов. Община Гоце Делчев отбелязва годишнината с едноседмична програма, която започна на 14 октомври, но днес е кулминацията на честванията.

Днешната официална програма започва в 16:00 часа с полагане на венци и цветя на паметника на ген. Стилян Ковачев, а след това на паметната плоча на Пейо Яворов на ул. «Търговска» и паметника на Христо Ботев. В 17:00 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”. Междувременно, във времето от 16.30 ч. до 17.30 ч., на площад «Гоце Делчев» ще бъдат посрещнати участниците в първия туристически поход „Освободителите на Неврокоп“, организиран от Туристическо дружество «Момини двори».                                                                                                                                                                                                                                                     

Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 17:30 часа, а след това, в 18:00 часа и на паметника на загиналите във войните. В 18:30 часа в Дома на културата ще започне концерта на една от най-обичаните български групи – «Тоника СВ» заедно със Стефан Диомов.

Тази вечер, като част от програмата за празника на града, в Гоце Делчев започва първият международен турнир по хандбал за деца родени 2005/2006 г. „Атанас Карабельов”. Турнирът е в памет на основоположника на този спорт в града. В турнира ще участват 7 отбора от България и чужбина, като гостите зад граница са от Гърция, Сърбия и Северна Македония.

По повод празника на град Гоце Делчев е получен поздравителен адрес от Президента на Република България Румен Радев. В него се казва:

«Приемете искрените ми поздрави по случай 107-та годишнина от Освобождението на Неврокопския край.

В този тържествен ден да се поклоним пред паметта на героите, които дадоха живота си, за да пребъде България. Винаги да носим в сърцата си завета на делата им и да съхраним вярата и устрема за национално единение и свобода. Днес повече от всякога имаме нужда да повярваме в себе си и вдъхновени от желанието си към по-добро да сътворим утрешната история.

Приветствам общинското ръководство за усилията да изгради благоприятна среда и съвременни условия за живот за всеки. Продължавайте да подкрепяте своите съграждани и заедно търсете възможности за добруването на региона.

На гостите и жителите на Гоце Делчев желая здраве и успехи. Нека днешният ден бъде още един повод да засвидетелствате любовта си към родния край. Честит празник!»

Получени са също поздравителни адреси от Националното сдружение на общините в Република България, Синдиката на българските учители и други. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини