България е в дъното на класацията по възраст на автомобилите

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

От общо около 15 млн. нови автомобила в ЕС за 2018 г. у нас първа регистрация са получили едва 35 хил. от тях. Това е само 0,2% от общия дял на новите коли за цялата Общност, което поставя България на дъното в класацията за възраст на автомобилния парк, показва анализ на Евростат.

Регистрираните нови коли у нас на възраст до 2 години за миналата година са били около 1,7 % от общия брой на автомобилите у нас. Страната ни е в дъното на класацията и по възрастов дял на автопарка - до 5 години са около 5% от автомобилите у нас, до 10 години - 10%, между 10 и 20 години - 60% и над 20 години - около 25%.

Според данните на Евростат у нас са регистрирани между 3,5 млн. и 4 млн. броя автомобили, но тези цифри търпят корекции, тъй като всяка година в страната ни се внасят по около 100 хиляди коли втора употреба, а в КАТ се дерегистрират по няколко десетки хиляди автомобила.

Най-висок дял регистрирани нови автомобили на възраст до 2 години е отчетен в Люксембург - 25%, Дания - 24%, Белгия - 22%, Швеция - 20% и Австрия - също 20%.

На другия полюс - най-висок процент стари автомобили на възраст над 20 години е регистриран в Полша - 40 на сто, Естония - 28 на сто, България - 25 на сто, Малта, Литва и Румъния - по 20 на сто и др.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини