Банскалии се поклониха пред делото на Никола Вапцаров

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Жители и гости на Банско почетоха днес паметта на един от най-свидните синове на града – на големия поет Никола Вапцаров. С драматизация на стихотворението му "Писмо" започна програмата по честване на седемдесет и седем годишнината от разстрела му. Залата в "Домът на изкуствата" с топлота посрещна всички желаещи да си спомнят думите, които поетът ни е оставил след себе си. Ани Дурчова, Елена Калайджиева, Ани Родина и Силвия Терзиева докоснаха присъстващите с изпълнението си и припомниха забравени чувства на скръб и гордост. Кметът Георги Икономов каза, че истинските поети се раждат и остават в народната памет със своите дела и наш дълг е да продължим спомена за тях.

С явна препратка към семейните корени и това, че родителите изграждат духа и характера на своя потомък, бе открита изложба, представяща част от живота на Елена и Йонко Вапцарови, родителите на Никола Вапцаров, по повод 50 и 80 години от техните кончини.

Официалното полагане на венци и цветя беше огласено от любимата песен на поета "Ой, га ме видиш", а пластиката на танцьорите от Студио за съвременни танци "Фрийдъм"-Русе, дошли специално за събитието, превърна пространството пред паметника в жива картина на безпокойството преди разстрела. Кметът Геоги Икономов и председателят на общинския съвет – Петър Баряков, положиха венец с бели цветя, символ на скръбта на стотиците хора, които бяха на площада днес. Много граждани с цветя извървяха мълчаливо стъпките до мемориала и отдадоха почитта си към великия поет.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини