Кауза за възстановяване на храм от 19-и век обедини Гърмен

Кауза за възстановяване на храм от 19-и век обедини Гърмен
Снимки: Иван Кременлиев

Хората в село Гърмен се обединиха около каузата да спасят от разрухата и да възстановят старата си църква „Свети Георги“. Възрожденският храм е построен през далечната 1898 година и представлява трикорабна псевдобазилика с камбанария. Някои от иконостасните икони са още от 1836 година – наследство от предходния по-малък храм.

Храмът обаче е затворен през 2003 година, когато за последно там е отслужена литургия на Великден. Причината за това е падналият покрив на светата обител заради дъждовете. „Сега ходим в новата църква „Света Анна”. Но нашата мечта е да възкресим стария храм. Работим доброволно, събираме дарения. Който може, помага. Радостното е, че много хора се отзовават”, твърди Иван Кременлиев от Гърмен.

Кутии за дарения са поставени на различни места в населеното място. В края на миналия месец общинският съвет отпусна 2000 лева за ремонта на 121-годишната църква. Дейността по възстановяването на светата обител се прави с благословията на Неврокопския митрополит Серафим, който преди два дни дошъл на място, за да види как върви работата. Местните хора вярват, че с общи усилия ще успеят да възкресят храма и отново църквата ще бъде действаща, а те ще палят свещи в нея и ще се молят за здраве и благоденствие.

Банкова сметка:

Банка ДСК

IBAN: BG30STSA93000026124366

BIC: STSABGSF

Храм „Свети Георги”-Гърмен-старото село 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини