Гергьовден е! Днес всяка капка дъжд е злато

Гергьовден е! Днес всяка капка дъжд е злато

Днес празнуваме Гергьовден. Имен ден имат всички, които носят имената Георги, Гергана, Галя, Генчо, Гинка и Габриела. 

Според народните вярвания свети Георги и Свети Димитър са си разделили годината по братски - за първия лятото, за втория - зимата. Всяка капка дъжд на Гергьовден носи жълтица, казва още народът ни. В ранните часове на деня се берат билки, росата е здравословна, повеляват обичаите.

На трапезата днес традицията изисква да се сложи агнешко месо и зелена салата.

Свети Георги е един от най-почитаните светци и мъченици не само у нас, но и в целия християнски свят, почитат го и мюсюлманите. Повечето жития посочват като негово родно място Кападокия, а за място на неговата смърт се сочи град Лид в днешен Израел. Представян е като римски воин и християнин. Според житието му, през 303 г. Диоклетиан издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той критикува решението на императора. Разпоредено е Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател.

Преданието разказва, че когато го повели към тъмницата, едно от копията на войниците омекнало и се превило на две, щом се докоснало до светеца. Така Георги се уверил, че Господ го защитава в отстояването на вярата му. 

Св. Георги е изобразяван на иконите като конник, убиващ змей.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини