Злосторник гръмна в сърцето щъркел в Хаджидимово

Снимка: Димитър Попов
Снимка: Димитър Попов

Убиха щъркел с изстрел в сърцето в град Хаджидимово. Извършителят на престъпното деяние е неизвестен, а сигнал за инцидента е подаден от служител в общината. „Вчера на обяд ми се обадиха, че е открита птица в безпомощно състояние. След час повторно ми звъннаха и казаха, че щъркелът е починал. Отидох на място и разгледах тялото на мъртвата птица, гръдният й кош бе пробит от изстрел, по всяка вероятност е убита с въздушна пушка. Простреляна е в гнездото си и смъртта е настъпила бързо. Сърцето на щъркела бе засегнато с изключителна точност”, заяви Димитър Попов от Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев.

„Не мога да си представя що за човек може да извърши такова престъпление. Това е най-популярната и обичана птица, която заема важна част от българския фолклор, бит и традиции. Символ е на началото, на плодородието, на живота. Птицата е прелетяла 10 000-12 000 км, а за благодарност е получила изстрел в сърцето”, каза още Попов.

Град Хаджидимово е едно от местата с най-много щъркели – тук има 29 щъркелови гнезда, които са установени при последното международно преброяване.

Местните хора не могат да си обяснят кой може да има такова варварско отношение към щъркелите, които не пречат на никого. Жителите на града са възмутени и осъждат това деяние. Те обичат щъркелите и се грижат от години за тях. Заради това над 95% от електрическите стълбове са обезопасени с изкуствени платформи.

„Вероятно човекът никога няма да си признае и няма да бъде открит. Щъркелът е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие. Предполагам, че глобата е между 1000 и 5000 лева за подобно престъпление. През последните 18 месеци има и други случаи на жестокост и агресия към птиците. Убит бе орел-рибар в района на Гоце Делчев, бухал бе убит също в Хаджидимово. Информираме прокуратурата, но тези случаи остават неразкрити”, допълни Димитър Попов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини