Ще ни преброяват от 22 януари до 15 февруари догодина

Снимка: ИлинденПрес
Снимка: ИлинденПрес

Следващото преброяване на населението ще се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021. Това е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване в страната, което се провежда на всеки 10 години, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски, след като Народното събрание прие Закона за преброяване на населението и жилищния фонд, пише Economy.bg. Той подчерта, че през 2021 преброяване на населението ще има във всички европейски страни, а данните от него ще послужат като основа при изработването на политики, които засягат всички граждани.

За втори път в страната ни преброяването ще се проведе на два етапа - първият (22 - 31 януари 2021 г.) ще дава възможност за попълване на електронна преброителна карта, а във втория (1 - 15 февруари 2021 г.) ще се извършват посещения на домакинствата, сградите и жилищата от преброители.

След приключване на преброяването Националният статистически институт ще разполага с информация за броя и структурата на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност, професия, икономическа дейност и други демографски, социално-икономически и етнокултурни признаци. Преброяването ще осигури и информация за броя и основните характеристики на сградния и жилищния фонд в страната, както и за жилищните условия.

Няма да бъде задължително лицата да попълват данни за етническа принадлежност, вероизповедание и здравен статус. Във въпросника обаче вероятно ще има графа "не желая да посоча каква етническа/религиозна група съм", която трябва да бъде отбелязана от тези, които не искат да обявят своята етническа принадлежност и вероизповедание.

Резултатите от преброяването ще се използват както за нуждите на централната и местната власт, бизнеса, научната общност и неправителствения сектор в страната, така и за нуждите на европейската статистика.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини