Свещеници чакат НИМ да им предаде храма в Добърско

Снимка: Община Разлог, архив
Снимка: Община Разлог, архив

Свещеници в Неврокопска митрополия очакват в най-скоро време ръководството на Националния исторически музей да им предаде ключа за уникалния храм в разложкото село Добърско. Българската православна църква ще стопанисва 405-годишната църква „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Това е решението на Върховния касационен съд, което е окончателно. „Вярваме, че от НИМ ще ни предадат доброволно храма. До десетина дни очакваме това да се случи, ще им изпратим писмо. Ако не ни дадат доброволно ключа, ще потърсим услугите на частен съдебен изпълнител. За мен най-сетне правдата, истината възтържествуваха със съдебното решение”, сподели отец Янко Русков, архиерейски наместник на Разложка духовна околия.

Неврокопска митрополия заведе дело срещу държавата в съда през септември 2014 година. В иска се настояваше Министерството на културата да предаде владението на църквата на митрополията. Страна в съдебния процес бе и Националният исторически музей, под чиято шапка е храмът.

„Векове наред храмът се е ползвал като молитвен дом, а не като някакъв музей”, твърди отец Янко.

В църквата има над 460 изображения, много от които не следват общоприетите норми. Образите на свети Димитър и свети Георги например там са изобразени в цял ръст, а не на кон, както често се рисуват светците-войни. Добърско е едно от малкото места, където може да се срещне изрисувана в черква сцената Сретение Господне, както и образът на Исус Христос с вързана на плитка коса.

Уникалното в църквата обаче, което я прави и толкова популярна, е изобразяването на сцената на „Преображение Господне”. На нея изглежда сякаш Исус е изобразен в космически кораб. Църквата е един от най-популярните туристически обекти на територията на община Разлог и води все повече туристи в село Добърско.

Министерството на културата обяви уникалната църква в разложкото село Добърско за културна ценност от национално значение в края на миналата година. По предложение на директора на Национален институт за недвижимо културно наследство на храма „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е предоставен статут на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Средновековието с категория „Национално наследство“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини