Връчиха сребърен медал със златно покритие на кмета на Банско

Снимка: Илинден прес
Снимка: Илинден прес

Уникални сребърни медали със златно покритие, измайсторени в Швейцария, ще получат първите трима в трите старта за Световната купа за мъже в курорта Банско. Те са направени по повод 10-годишнината от провеждането на първите стартове от календара на Световната купа в най-добрия ни зимен куроррт.

Кметът на община Банско – Георги Икономов, обаче пръв получи този специален медал, като му го връчи Цеко Минев – председател на Организационния комитет на спортната надпревара, която ще бъде сред най-отразяваните от медиите спортна проява от 22 до 24 февруари.

Градоначалникът заслужи това признание заради подкрепата на община Банско и лично на него за организацията и провеждането на Световната купа.

„Това е първият старт след Световното първенство за елита при мъжете в ските. То ще бъде ключово състезание за класирането в комбинацията. Искам да благодаря на огромния екип, който работи денонощно, за да бъде всичко на най-високо ниво”, сподели Цеко Минев.

Първият старт е алпийска комбинация (Супер-Г и слалом) утре, следва Супергигантски слалом в събота, за да завърши Световната купа с гигантски слалом в неделя.  

Георги Бобев, зам.-председател на Организационния комитет, уточни, че над 1000 души се трудят за обезпечаването на трите старта по ски алпийски дисциплини на Бъндеришка поляна в Пирин планина. Над 200 са само тези, които отговарят за трасето с дължина 1800 метра и денивелация 600 метра. „Това е много сложен и дълъг процес – подготовката на подобни състезания от най-висок ранг. Понякога се борим и с неподходящите климатични условия”, подчерта той. 120 състезатели от 24 държави са заявили участие на стартовете в Пирин планина.

Кметът Икономов изрази увереност, че всички жители и гости на Банско ги очаква един незабравим уикенд. Състезанията на най-добрите скиори се допълват от съпътстващи и атрактивни събития и в ски зоната, и в центъра на града – кулинарни изложби, музикални изяви, вуксни гозби, направени от Ути Бъчваров.

„Получаваме признанието на света с тези стартове, но все не можем да се преборим за развитието на нашия курорт – за направата на втори лифт и нови спортни съоръжения. Предал съм на компетентните министерства предложения за законови промени, за да можем да вървим напред, а не да се съобразяваме с няколко зелени активисти, които пречат на просперитета на целия ни регион. Дано в близко бъдеще има реакция и нещата тръгнат напред”, коментира Георги Икономов.

Той отново подчерта, че с монтираните видекамери е установено, че само за месец януари в Национален парк „Пирин” са влезли 50 000 автомобила, което прави по 1700 возила на ден. Те са замърсили природата с над 250 тона въглероден диоксид. За изминалите 6 месеца общото количество на въглеродния диоксид е над 1050 тона. „Когато говорим за втори лифт, говорим за екология. Кабинката щади природата, а не изгорелите газове на колите”, допълни Икономов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини