Хотелите в Банско започнаха да затварят заради края на зимния сезон

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Десетина хотелски комплекси и редица търговски обекти в Банско спряха работа заради наближаващия край на зимния сезон и все по-малкото туристи. Някои заведения край ски пътя също вече не работят. До средата на април примерът им ще последват още доста хотелиери и търговци.

По традиция по това време на годината комплексите хлопват кепенци и започват да освобождават работна ръка, като стотиците млади хора поемат към морските ни курорти, други избират да са сезонни работници в Гърция, където сезонът стартира още през април.

Статистиката от последните години сочи, че над 50-60 хотела в Банско спират да работят от март до средата на ноември. Почти 8 месеца са със затворени врати и не приемат туристи. Някои от собствениците обаче ще изчакат до Великден, който е на 1 май.

Банско все още се приема основно като зимен курорт, през лятото има посетители, но недостатъчно, че да покрием разходите си, обясняват от браншовите туристически асоциации в градчето.

Между 30 и 40% от хотелите в градчето са сезонни и затварят. През следващите месеци предстои и хотелите, които работят целогодишно, да намалят работната ръка и да освободят част от наетите служители. Причината – по-малкото клиенти през пролетта и лятото.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини