Трудова борса за работна ръка в туризма се проведе в Разлог

Трудова борса за работна ръка в туризма се проведе в Разлог
Снимка: Община Разлог

Специализирана трудова борса за набиране на кадри за туризма преди началото на зимния сезон се проведе в Разлог. Целта е подпомагане на туристическия бранш в общината и в съседния курорт Банско в търсенето на качествена работна ръка. „Близо 20 работодатели уважиха събитието. Те представиха пред търсещите работа лица дейността си и възможностите си за разкриване на работни места. Безработните в лични разговори с представителите на фирмите постигнаха договореност за евентуално наемане на работа. Те се срещнаха и с представители на Държавно предприятие „Българо-Германски център за професионално обучение“ – клон Пазарджик, което предлага обучение по различни специалности като част от Националния план за действие по заетостта”, сподели Станислава Поповска, директор на Регионалната служба по заетостта в Благоевград.

Кметът на община Разлог – Красимир Герчев, похвали инициативата за провеждането трудовата борса. В момента безработицата тук е само 7%, а преди няколко години е била два пъти повече - 14%. „През зимните месеци се наемат много безработни лица в сферата на туризма и е сигурно, че безработицата ще падне до още по-ниски нива. Важно е и работодател, и работник трябва да са коректни. Редно е работниците да полагат усилия за усъвършенстване в своята професия“, каза инж. Красимир Герчев.

През зимния сезон в района на Банско и Разлог се наемат на работа близо 5000 души. Идват безработни от цяла България, за да намерят своето препитание в продължение на 4-5 месеца в подножието на планините Пирин и Рила. Най-много обаче са наетите от Пиринския край, където със сигурност ще падне нивото на безработица. Това важи най-вече за близките до курортите общини Симитли, Белица, Якоруда, Хаджидимово и Гърмен.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини