Скандал при учредяването на ДОСТ! Емисар на Давутоглу предяви претенции към България

Снимка: БГ НЕС
Снимка: БГ НЕС

Със скандал започна учредителният конгрес на партия ДОСТ на изгонения от ДПС Лютви Местан, съобщава Епицентър.бг. В приветственото си слово зам.-председателят на Партията на националистическото движение Семир Ялчън предаде поздрав от лидера й Девлет Бахчели. "Където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина", заяви той.

Скандалната последна реплика прозвуча в присъствието на първия секретар на френското посолство Клод Жире, дипломати от украинската и полската мисии и други, както и олимпийският шампион по вдигане не тежести Наим Сюлейман. В залата са шефовете на част от изселническите организации и много депутати в Турция.

Очаквано сред гостите е и турският посланик в София Сюлейман Гьокче. Тук е и зам.-председателят на Партията на справедливостта и развитието на турския премиер Ахмет Давутоглу - Фатма Бетюн Сеянкайъ, която предаде поздрави от него на залата и на всички българи. Тя похвали горещо Местан, че защитава малцинствата, а също - за декларацията в защита на Турция след свалянето на руския изтребител в края на миналата година.

Изразената от Бахчели теза, че : "Където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина" е основополагащ темел  в книгата на Давутоглу "Стратегическа дълбочина", която вече предизвика скандал у нас. По отношение на Балканите турският премиер прокарва доктрината, че навсякъде, където има мюсюлмани - в България, Гърция, Македония, Хърватска, турската държава трябва да се грижи за тях, а където се говори на турски - то това е част от бившата Османската империя  и като такива тези територии турска държава смята за свои.

Все още няма ракция на официалните български власти на скандалното поведение на Девлет Бахчели в София.

В 50-минутната си реч пред делегатите Лютви Местан не обели и дума за финансирането на политrческия си проект. Вместо това той традиционно заговори за „евроатлантическите ценности“.  Местан заяви, че на днешната конференция се учредява една "нова либерална откровено натовска и европейска партия, която ще служи на българските граждани и на избирателя".

Чрез речта си изгоненият от ДПС бивш председател продължи русофобската си и протурска линия. „Днес Русия е в образа на агресор срещу европейска суверенна държава като Украйна и окупатор на част от територията й, каза Местан.

"Скандално некоретна" била констатацията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от речта му в края на декември с критики към Турция, защото накърнила естествените човешки контакти между изселници и български граждани, провикна се лидерът на ДОСТ.  Той повтори мантрите около своето изключване от ДПС - очаквал саморазправата, но не съжалявал и пак щял да постъпи така. Никой не е в състояние да прекъсне естестваната ни духовна връзка с Турция, изригна Местан. ДОСТ била патриотична партия, но извеждала модерния, граждански патриотизъм като новата кауза в българската политика, закле се той. Щяла да бъде още антиолигархична партия с кауза за реална демокрация, каза отцепникът от ДПС.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини