„Карлсберг България” произвежда повече бира и щади околната среда

Карлсберг България” произвежда повече бира и щади околната среда
Снимки: Илинден прес

„Карлсберг България”, лидерът в пивоварната индустрия в България, не спира да увеличава производството на качествена бира. Тази тенденция е най-видна през последните две години – 2017 и 2018 г. В двете си пивоварни в Благоевград и Шумен се приготвят 6 бирени бранда, сред който е и този, който е номер едно у нас – „Пиринско пиво”. Все по-голямо е търсенето и на различните видове сайдери с марката „Somersby”. „Наша основна цел е не само да произвеждаме повече пиво. В момента сме в средата на ноември, но пивоварната в Благоевград работи на пълни обороти”, каза Методи Стоянов, директор производство в компанията.

Той уточни, че сайдерите се правят със специална система за миксиране в Благоевград, докато кеновете се произвеждат в Шумен. Цялото производство е автоматично, компютри управляват почти целия процес на правенето на пиво. В пивоварната на областния център на Пиринско са монтирани модерни варилни инсталации, ферментатори, пакетиращи линии. Могат да се бутилират до 44 000 стъклени бутилки на час и до 12 000 пластмасови бутилки за час. Благоевградската фабрика ползва вода от планината, която не се налага да бъде обработвана, тъй като притежава всички необходими качества за получаването на качествена бира.

„През лятото се работи на трисменен режим, така е по-ефективно производството. Не се налага спиране на мащините, после пак да се пускат. Затова поддържаме този режим и през зимата, макар че може да се работи само 3 или 4 дни в седмицата. През останалите дни провеждаме обучения, прави се поддръжка на техниката. Близо 500 души работят в „Карлсберг България”, от тях 110 са в Благоевград”, каза още производственият директор на двете пивоварни. Той уточни, че сайдърите се правят със специална система за миксиране в Благоевград, докато кеновете се произвеждат в Шумен. Цялото производство е автоматично, компютри управляват почти целия процес на правенето на пиво. Монтирани са в пивоварната на областния център на Пиринско модерни варилни инсталации, ферментатори, пакетиращи линии.  

Приоритетна задача за ръководството на компанията е да щади околната среда при производството на пиво. За целта се реализират проекти за зелена енергия, до момента инвестициите в пивоварните и в логистика са за над 200 милиона лева. В Благоевград миналата година бе открита и пречиствателна станция за отпадни води. Такова съоръжение ще се построи и в Шумен. Желанието на собствениците е до 2022 година въглеродният отпечатък /електричество и природен газ/ да падне наполовина, а до 2030 година да е нулев. В благоевградската пивоварна функционира система за намаляване разхода на природните ресурси.

Монтирани са фотоволтаици за топла вода. „Искаме половината енергия да я върнем в производството, намалихме и разхода на природния газ. По този начин понижаваме нашето влияние върху околната среда”, разкри Методи Стоянов. Важно за компанията е да се осигури и безопасността на служителите и работниците. Навсякъде в пивоварните има необходимата сигнализация и визуализация, за да се знае къде могат да се движат хората, къде – мотокарите, къде – тировете. Изградени са специални пешеходни зони. Не се прави никакъв компромис по отношение на работното облекло, което се изисква в различните цехове. „Предпочитаме да действаме превантивно, а не да реагираме, когато стане някаква беля. За нас е от огромно значение да има нула инциденти на територията на двете ни пивоварни”, допълни специалистът.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини