Уникално тракийско селище до Илинденци крие още тайни

Уникално тракийско селище до Илинденци крие още тайни
Снимка: Община Струмяни

Археолози изследват интересен исторически обект край село Илинденци, община Струмяни. Районът тук е забележителен не само със своите скални образувания и красив пейзаж, но и с уникалното си културно-историческо наследство. Учените работят в местността Занданите, която е близо до извора „Лековитата вода”.

През 2017 г. те установяват на това място иманярски посегателства, които унищожили голяма част от обекта с варварското си отношение. Имало издълбана огромна дупка. А тук са налице сериозни находки за времето на траките от 9-8 век преди Христа. Това е истинско богатство и за местните хора, и за цялата община Струмяни. Затова целта е да се съхрани тази уникална находка и да се спаси от иманярите, за да може да привлича туристи в района.

Открита е частично запазена основа на тераса или платформа, преграждаща затворено пространство. Върху тази платформа и върху подовото ниво на древното обитаване е била нанесена внимателно замазка. През по-ранен етап на мястото е имало солидно изградени огнища, те са се намирали до скалните ниши. От състоянието им е видно, че в тях дълго време е горял огън. Пред тях пък са направени ями за пепелта, а диаметърът им достига до метър и половина.

Намерените керамични предмети са характерни за началото на желязната епоха. Подобни съдове са откривани в селищните могили в долината на Долна Струма - Кастанас и Асирос, до древната Троя в Мала Азия. Две находки - стрела и игла от кост, са интересни с това, че повтарят много разпространени типове от метал.

Най-долният пласт, до който достигат археолозите, може да бъде датиран от втория етап на ранната бронзова епоха - в една от дълбоките иманярски дупки разкрили фрагменти от керамичен съд. Подобни съдове се откриват в археологическите обекти по долните течения на Струма и Места, о-в Тасос, както и в Момчилград.

Целта на археолозите е да разкрият нещо много по-ценно - как са живели тогавашните обитатели на това място и какви са били вярванията им. Така ще покажат на местната общност миналото й, а с помощта на тези открития ще се привличат туристи.

 

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини